Първият изцяло електрически пътнически самолет се нуждае от около 200

...
Първият изцяло електрически пътнически самолет се нуждае от около 200
Коментари Харесай

Първият електрически самолет се нуждае от $200 милиона, за да стане реалност

Първият напълно електрически пътнически аероплан се нуждае от към 200 млн. $, с цел да бъде пуснат на пазара, съгласно разработчика Eviation Aircraft.

Израелската компания възнамерява да извърши полет на първообраз на електрическия аероплан на Парижкото въздушно шоу през юни и да стартира да строи първата продуктова версия през идващите 2 години и половина, оповестява в изявление за Bloomberg изпълнителният шеф на Eviation Омер Бар-Йохай.

Въпреки че летателният уред е един от няколкото електрически модела в стадий на планиране, неговият потенциал от 9 пасажери и 1000 км пробег с едно зареждане могат да му дадат преимущество на пътническия пазар, който сега се обслужва от разнообразни леки самолети. Цената на самолета се чака да бъде сред 3 млн. и 5 млн. $.

 Електрическите самолети са по-близо, в сравнение с си мислите
Електрическите самолети са по-близо, в сравнение с си мислите

Вече няколко компании създават такива планове

Много от другите електрически летателни средства са по-малки, поради ограничаването на тежестта на батериите и горивните кафези, до момента в който създаването на огромни пътнически самолети на ток може да отнеме години.

Един час полет на електрически аероплан на израелската компания ще коства едвам 200 $, спрямо разноските от 1000 $ за едночасов полет на аероплан с турбовитлов мотор.

Това съставлява " прелъстителен бизнес случай ", споделя Бар-Йохай, добавяйки, че към този момент има " няколко твърди задължения " от евентуални оператори. Наличните средства ще стигнат до основаването на първообраз " и малко по-нататък ", само че няма да са задоволителни за произвеждане, показва той.

 Технологията не е най-голямата спънка пред полетите с 6500 км/ч
Технологията не е най-голямата спънка пред полетите с 6500 км/ч

В бъдеще свръхзвуковите самолети ще летят дружно с елементарните

Електрическият аероплан ще бъде по-бавен от някои стандартни самолети, развивайки 444 км/ч. Скоростта му ще бъде 2 пъти по-ниска от тази на модерните бизнес самолети, само че не доста по-ниска от тази на някои модели с турбовитлов мотор. Това е задоволително бързо, с цел да стигнете от Бостън до курорта Мартас Винярд за към 20 минути спрямо 2 часа и половина с кола.

Литиева мощ

Пробегът на самолета ще бъде по-малък от този на Cessna Caravan, сходен модел с лек турбовитлов мотор, който е известен на пътническия пазар в Съединени американски щати, само че не фрапантно.

Около 65% от тежестта на електрическия аероплан ще се дължи на литиево-йонните акумулатори, създадени от южнокорейската Kokam, които ще задвижват електродвигатели, най-вероятно дело на немския колос Siemens.

 Един от създателите на Skype влага в стартъп за електрически минисамолети
Един от създателите на Skype влага в стартъп за електрически минисамолети

Компанията получи 10 милиона евро от кръг на финансиране

" Ако летите на по-кратки дистанции и летите по-бавно, в сравнение с с огромен пътнически аероплан, енергийната компактност на батериите през днешния ден е задоволително добра ", твърди Бар-Йохай.

Базирана в Кадима, покрай Тел Авив, Eviation е учредена през 2015 година от екип от авиационни и софтуерни експерти. Техният опит е разнороден, като се простира от стартъпа за акумулаторни акумулатори Phinergy до израелската войска. Бар-Йохай е служил с тях в армията, достигайки до чин майор през 2008 година

Компанията, която регистрира загуба от 68 млн. $ през 2017 година, до момента е финансирана от дребни вложители и дотации от израелската страна.

Претъпкан пазар

Израелската компания е отпред в конкуренцията за създаването на напълно електрически аероплан, " само че не с доста ". Консултантската компания Roland Berger пресмята, че сега в международен мащаб има 100 разнообразни стратегии за електрически самолети, с 30% повече от тези през 2017 година

 Партньор на Boeing пуска електрически самолети през 2022 година
Партньор на Boeing пуска електрически самолети през 2022 година

Те ще донесат нова епоха в районните полети

Подкрепяната от Boeing Zunum Aero и JetBlue Airways имат за цел да пуснат хибриден електрически пътнически модел на пазара до 2022 година MagniX Technologies Pty създава задвижваща система за напълно електрически аероплан, който би трябвало да бъде осъществен почти по същото време. През септември компанията разгласи успешнo изпитване на земята на мотора с мощ 350 конски сили, прикован към тестова платформа на Cessna.

Joby Aviation работи върху по-малък аероплан, който ще лети на дребна височина, ще може да транспортира четирима пасажери на оптимално разстояние от 240 км. Uber Technologies работи и върху летящо такси, като продължение на своя артикул за споделено пътешестване, което ще излетява и каца отвесно и ще дебютира на пазара до 2023 година

 Един от най-големите авиопревозвачи в Европа ще употребява електрически самолети
Един от най-големите авиопревозвачи в Европа ще употребява електрически самолети

EasyJet се надява това да стане в границите на едно или две десетилетия

Нискотарифният транспортьор Easyjet си партнира с американската Wright Electric за създаване на огромен електрически пътнически аероплан в границите на десетилетие. Той ще бъде предопределен за полети по-кратки от 2 часа - задоволително, с цел да стигнете от Лондон до Париж или Амстердам.

Siemens, Airbus и Rolls-Royce Holdings в това време работят върху хибридно-електрическа задвижваща система - E-Fan X , която също ще зарежда относително огромен аероплан. Консултантите от Roland Berger предвиждат, че първият хибриден аероплан с 50 места ще стартира постоянни полети до 2032 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР