Първият гост в предаването „Лице в лице“ по бТВ днес

...
Първият гост в предаването „Лице в лице“ по бТВ днес
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Задкулисието в "Автомагистрали" си е било вътре, аз го уволних

Първият посетител в предаването „ Лице в лице “ по бТВ през днешния ден е вицепремиерът и районен министър Гроздан Караджов. Следва диалог за автомагистрали, инхаус поръчки, борба с корупцията и по тази причина по какъв начин властта ще отговори на задаващите се митинги.

- Наистина главен въпрос, имате ли отговор на митингите? Днес представителят на държавното управление Лена Бориславова сподели, че престъпни детайли ще се причисляват към митинга на служителите на реда. В същото време обаче, господин Караджов, излиза наяве, че Вътрешна македонска революционна организация ще стачкува, „ Възраждане “ ще стачкува против обедняването, против високите цени.

Високите цени са факт. Не може да се отхвърли, че това е проблем № 1 за Българи сега, че хората имат право да стачкуват, не че това е убягнало от вниманието на държавното управление, в противен случай – непрестанно се търсят механизми за компенсиране както на бизнеса, по този начин и на небитовите консуматори на ел. сила, на други сили, тъй че да се облекчи натискът на цените върху хората. Така че по правото на митинг, аз мога само и единствено да поддържам всеки обективен митинг на жителите за по-добър живот. По отношение на това кой защо употребява избрани обществени процеси, виждате че опозицията това явно е метод да завоюва някакъв рейтинг и точки в политическата борба. Което не е почтено, само че като цяло аз съм постоянно на страната на хората, които стачкуват за своите обективни дела.

- Вие сте четворна коалиция с доста разнопосочни отзиви, разнопосочни ползи. Мислите ли, че може да устоите на един мощен цивилен напън, в случай че инфлацията, която е 9,1, в случай че това повишаване продължи в този тип?

Инфлацията беше ясна още през юли предходната година. Аз си припомням, че през юли написах първата си публикация, която излезе в няколко медии по-късно, че тръгващите нагоре енергийни цени, темпът, по който към този момент в Европа и света се виждаше накъде вървят, ще докара до двуцифрена инфлация, тъй че не съм бил доста надалеч от истината. Да, близо 10% инфлация за предходната година е доста сериозна сума. За всеки жител това значи, че една десета от портфейла му е липсващ. И естественият метод да се възвърне това нещо е през приходите. В същото време и страната е в доста неизгодна позиция, тъй като по едно и също време с компенсирането на инфлационните процеси, тя би трябвало да мисли и за тези пари, които влага, т.е. всеки лев, който неинвестираме в инфраструктура през днешния ден, той следващата година към този момент си е изгубил 10% от цената, идната още 10, т.е. за 4-5 година колкото трае един капиталов развой, ще може да построите два пъти по-малко, в сравнение с в случай че сте били гъвкави и бързи сега. Аз придвижвам малко към своята си тематика.

- Това е значимо, тъй като част от отговорите, които дават ГЕРБ, когато им приказват за ин хаус процедурите, за предварителните заплащания – те споделят да, само че по този метод ги вършим по-евтини и сме планували нарастването на цените. Ще ви запитвам за това след мъничко. Има обаче нещо, което се появи съгласно мен, една цепнатина – тематиката градеж на АЕЦ „ Белене “. Знаете, оня ден министър председателят Петков тук в предаването беше безапелационен – няма да строим „ Белене “. Българска социалистическа партия обаче са безапелационни, че няма такова нещо в съглашението ви и че това би трябвало да се обмисли, дори специфична декларация би трябвало да се напише за това. Може ли „ Белене “ да се трансформира в проблем?

Аз, за разлика от нали, аз нямам касателство с енергийните въпроси, само че имам…

- Но вие сте вицепремиер в държавно управление, което би трябвало да реши ще се строи или не „ Белене “.

За благополучие или за злощастие имам някакво политическо съществуване и преди да седна в този стол и моята консистентна дясна позиция постоянно е била, че стопански смисъл от градежа на „ Белене “ няма никакъв. И естествено тя се разграничава от лявата позиция. За благополучие не виждам някой да се е забързал да строи „ Белене “. Така че цепнатина в съответната ни коалиция не може да се търси.

- След изказването на премиера Българска социалистическа партия незабавно реагираха, има специфична декларация на партията им по този въпрос, тъй че аз мисля, че това ще е проблем. И изобщо ляво-дясно ли е „ Белене “, само че не това е нашата тематика в този момент.

Донякъде е ляво-дясно.

- Защо? Не е ли въпрос на стопански планове?

Точно по този начин. Защото е въпрос на стопански планове и на „ Белене “ не му излизат икономическите планове, по този въпрос са водени голям брой диалози, дори и референдум беше извършен. Така че народът си сподели думата. Мисля, че откакто народът си сподели думата, хубаво е всички да замълчим. Така че, в случай че желаете, мен /…/ посоката „ Белене “, само че „ Белене “ няма стопански смисъл. Втората, за какво е лява и дясна тематика. Защото втората ос е оста България-Русия и тъй като „ Белене “ е план, който разчита напълно върху съветски технологии и неговото преоборудване върху съвременни софтуерни релси е доста мъчно допустимо, още повече тук на фрагментите виждате и опакованото в найлони остаряло софтуерно съоръжение.

- Добре. Сменяме обаче тематиката, тъй като имам доста въпроси за ресора, за който вие отговаряте. Кажете за какво поддръжката на Автомагистрала „ Струма “ нараства с 2 милиона на година?

Въпросът е превъзходен. Само че, в случай че бяхте го задали „ за какво поддръжката на Автомагистрала „ Струма “ коства с 1 милион по-малко “, това щеше да е правилен въпрос. Не знам кой влъхва е пресметнал, че нараства. Това е отново част от оня Мики Маус механизъм.

- Това е като с „ Белене “. Като поканя някой симпатизант ми изясняват по какъв начин ще потекат реки от пари, ток и други неща. Сега същото ли е?

За предходната година за настоящ ремонт и поддръжка на Автомагистрала „ Струма “ са изхарчени 46 милиона. Това е действителната сума, която е разплатена. Само че, в случай че си спомняте, аз ги назовавам Мики Маус контракти, по времето 2020-2021 година са се сключвали контракти за общо 200 милиона за настоящ ремонт и поддръжка. И по-късно те са анексирани, анексирани, та като се е свършило анексирането за 2021 година сумата е 46 милиона, в този момент сме оповестили с таван 45 милиони, т.е. поевтинили сме с 1 милион. Това е една подправена вест, която имах възможност…Истината е тази – аз разгадавам доста на това да се съблюдава законът за публичните поръчки, това е огромната смяна, която се случва в Министерство на регионалното развитие, по-скоро в АПИ, където са правени съществени, също са правени в предишното поръчки по Закона за публичните поръчки, само че по-късно те са били първо на алегорична стойност по-късно са ги анексирали до безспир. Сега такова анексиране няма. Сега се пускат всички публични поръчки и част от резултата, който чакам да видя като министър е поевтиняване общо на цената за поддръжка на цената за съществени поправки, изобщо малко да променим образа на българския път.

- Хайде, ще забележим по какъв начин. Сега, сменихте управлението на „ Автомагистрали “, Десислава Христова тук сподели задкулисието се връща през задния вход. Защо сменихте управлението? И също така – какво ще вършиме с „ Автомагистрали “? Тя беше, тази компания се беше трансформирала в знак на Мики Маус контракти, нали по този начин?

Точно по този начин. Защото, както се споделя, от медиите всички схванаха и аз оттова разбрах, че в действителност задкулисието си е било вътре и се наложи да го уволня. Това е най-точният отговор. Задкулисието, което е сновяло сред кабинета на министъра и правна дирекция и е уредило тези Мики Маус ин хаус контракти на времето, което е било член на борда на „ Автомагистрали “ същото това задкулисие внезапно се е явило през предходната година изпълнителен шеф и там целият ръб на шефовете си работят безшумно и добродушно, вършат си някакви работи, които единствено те си знаят и всичко е безшумно и добродушно. Това задкулисие, което е същинското задкулисие, в мига, в който го уволниш от доста сладките позиции, които заемат, със заплати двойни на моята като министър и вицепремиер, внезапно споделя – а, задкулисието идва в този момент. Хайде, наблюдавайте в този момент, вие сте медии, хората ме следят всеки ден, наблюдавайте да забележим къде е било задкулисието.

- Нямайте подозрение, тъй като „ Автомагистрали “ в предната постоянна власт беше се трансформирало в знак на метод някакви хора да получават някакви контракти, има опасения за корупция и прочие. Така че доста деликатно и вас ще следим. Трябва ли ви тази компания въобще, която не може нищо да прави, единствено наема подизпълнители и прочие? Защо ви е това нещо, ще остане ли, в какъв тип ще остане?

„ Автомагистрали “ е имала своята позиция като компания, която е поддържала автомагистралите в България. Донякъде самичка, значително самичка, за някои действия с подизпълнители. Те нямат асфалтови бази да си създават сами асфалта. Почти няма верига от действия, която да не употребява в стопанския живот подизпълнители, тъй че това е подробност. Те са се специализирали в поддръжката на автомагистралите в България. Мисля, че в това са положителни като такава биха могли да останат. В един миг обаче се ражда тази гениална концепция по какъв начин да заобиколим законите в България, по какъв начин да заобиколим най-много закона за публичните поръчки? Еми, като си подадем на ин хаус. И по този начин АПИ прави този контракт за ин хаус на една своя компания, това е „ Автомагистрали “ в тази ситуация, като заобикаля условието на закона тази компания „ Автомагистрали “ да може да реализира забележителна част от активността сама. Ако погледнете европейската инструкция, там е записано най-малко 80% от активността. Каква е истината? В момента и до последно това, което видях като разплащания в „ Автомагистрали “ сред 8 и 14% от сумата остава в „ Автомагистрали “, всичко останало…

- Под формата на какво?

Във тип на комисионна, с цел да се устоя. Те са много хора, те са над 270.

- Така както го описвате, те са като една касичка. Те вършат ин хаус процедури и си взимат комисионни, с които да се хранят, с цел да свършат тази работа.

Пощенска кутия за заобикаляне на закона. Аз по тази причина го назовавам, че това е направено с антизакон, с незаконна цел, т.е. че те са противозаконни, тъй като е заобиколен закона за публичните поръчки. А по-късно самите контракти, които „ Автомагистрали “ подписват с подизпълнителите, те са за наем на техника или за доставка на материали, заобикаляйки и прикривайки един същински контракт за направа. Защото тези подизпълнители създават елементи от автомагистралата, сектори от автомагистралата. Т.е. виждате и на двете места се е наложило да се заобиколи закона, с цел да се реализира същинската цел – градеж на автомагистрала.

- Това ли е същинската цел – градеж на автомагистрала и по тази причина се заобикаля закона или има друга…, не може ли по закон да има градеж на автомагистрала в нашата татковина?

Ето това е въпросът и това е отговорът – може, в случай че се съблюдава законът за публичните поръчки по този начин, както се съблюдава сега. Процедурите, които занапред ще излязат, те са над 300 процедури, които готвим сега и ще излязат, тъй че всеки ще може да се яви на тези процедури при оптимално отворени условия, тъй че да могат да влязат и дребни, и междинни компании, а не както вие доста добре казахте във въпроса си – раздават се на едни компании, пък по-късно те ги прераздават на по-малки и междинни компании. Тези по-малки и по-средни компании, те са съществено смачкани и като ценови условия, и като периоди, и като условия. Но в тяхното досие не написа и те и до момента страдат от това, че те са строили автомагистрали. Пише, че са доставяли материали, че са давали чартърен техника, разбирате ли, а те са строителни компании и нямат препоръка, че са строили автомагистрали.

- И в този момент въпросът на ГЕРБ – Комитова е плащала по тези контракти, ин хаус. Също по този начин и Караджов заплаща по тези ин хаус контракти. Те съучастници ли са в закононарушението на века? Съучастник ли сте, за какво плащате по ин хаус?

Това е все едно да ме попитате, в случай че някой, все едно някой да бутне някого по стълбите, той да си потроши главата, да стартира да му тече кръв и той да слезе долу и да го попита за какво по този начин си оцапан с кръв целият. Те са бутнали страната с тези ин хаус контракти, в този момент бюджетът се е сринал, оцапан с кръв и в този момент се смеят и споделят – вие за какво това, което ние направихме му тече кръв? Защото те са ги сключили тези контракти. Тези контракти съгласно българското право са си настоящи. Те са изпълнявани в продължение на 3 година до момента – 2018, 2019 година

- Макар и със заобикаляне на закона, те са работили.

Абсолютно. И това всеки правист в България ще го удостовери. До момента, до който не бъдат оповестени за оскъдни или за унищожаеми било от една от двете страни и надлежно другата ще има право да го занесе това нещо в съда и да пита съда незначително ли е.

- Вие имате ли право да питате съда, с цел да знаем докога ще плащате за ин хаус процедурите?

Имам това право. И два месеца доста съществено се дълбая в това, тъй като става дума за доста контракти. Става дума, първо, за всички прави на Автомагистрала „ Хемус “, за всички прави на скоростния път Видин-Ботевград, става дума за над 60 свлачища, които са по този ин хаус се работи, става дума за 5 милиарда, малко без 5 милиарда лв. пари, български пари на данъкоплатеца. Аз не съм уверен все още какви са рисковете, които ще претърпи бюджетът от едно или друго мое деяние, поради което към този момент съм го казвал един път, споделям го и пред вас, сме ескалирал въпроса към Министерски съвет и сега там се прави последна сложна юридическа експертиза особено фокусирани върху риска за бюджета, че са противозаконни, противозаконни са. Но в случай че в този момент ги прекратим, може ли страната да претърпи вреди? Според мен има огромен риск. Първо, с задатъците, за част от компаниите гледах им балансите, помолих инспекторите на Автомагистрали да ми покажат кои са съконтрагентите, за някои от компаниите те нямат нищо нито капитал, нито имущество, нищо. Така че по какъв начин ще си вземем задатъците е доста тежък проблем. Второто е какво ще стане, при положение, че един съд примерно каже, че не са оскъдни тези контракти. Какви неустойки би платила страната. Ето за какво съм доста деликатен. Т.е. извънредно се страхувам…

- Т.е. ще плащате заварените ин хаус процедури, до момента в който няма решение на съда и до момента в който не се види какъв брой икономически…

Не, евентуално не повече от месец още ще продължи тази работа. Повече няма да се заплаща. Това, което е платено през предходната година, да ви кажа нито Комитова е била осведомена, нито аз съм бил осведомен. Тези заплащания са сред АПИ и „ Автомагистрали “. Аз и за договора…

- Значи цялото общество приказва за ин хаус процедурите, а АПИ без да осведоми Комитова и без да осведоми вас, си заплаща?

Да, тъй като са си настоящи контракти. Аз по този начин разбрах от медиите и за Автомагистрала „ Европа “, че е подписано на 22 декември и го научих чак през януари. После ме питайте за какво променям бордове и управителни препоръки? Заради такива неща.

- Чак 2027 година ли ще бъде подготвена Автомагистрала „ Хемус “?



В най-хубавия случай, да.

- А в най-лошия?

В най-лошия случай, в случай че се пресечен процедурите, в случай че се тръгне към нови процедури, защото, вижте, този недостатък е бил заложен още през по-миналата година. Автомагистрала „ Хемус “, който каквото да споделя, аз неслучайно споделям – първи, втори, трети сектор си имат планове и по тях се работи. Оттам нататък трасетата са претърпели видоизменяния, а 7, 8 и 9 трасе са тотално разнообразни към този момент, т.е. там няма планове. Тепърва се влиза в планиране, занапред в следата на проектирането би трябвало да се мине през отчуждаване. За трасето, където е изменено, тези 10 км ще би трябвало да се прави нова процедура за Оценка на въздействието върху околната среда, нали разбирате какъв брой тежки процедури са това. Една процедура по Оценка на въздействието върху околната среда е 1 година най-малко.

- Имаше заричане 2022 година да стане от предходните ръководещи.

Предизборните обещания са малко като…

- Т.е. вие не вярвате, че е било допустимо?

Абсолютно не е било допустимо, това го потвърдиха специалистите. Аз го споделих още в първите две седмици, или третата седмица, когато бях на тази позиция, направих среща с техническите специалисти на АПИ, която се излъчваше в интернет и там хората можаха да чуят отговорите за периоди на всички тези планове в България. И АПИ експертите споделиха в никакъв случай не е било допустимо преди 2027 година да се случи това нещо.

- 2,4 милиарда са средствата, които ще отидат непосредствено от бюджета за пътища. Кажете кои пътища? За какво?

Те са няколко стотин тези пътища, качени са на страницата на Министерство на регионалното развитие. Бяха там повече от месец престояват. В предпочитаните пътища са правите, където има покачване на ПТП-та, там където умират най-вече хора. Фактически, където има най-вече потърпевши, те ще бъдат направени изрядно с приоритет. Следващите прави са тези, които са най-разбитите по оценка на нашите пътни ръководства. Точно те бяха качени 2 седмици на страницата за едно всенародно допитване. Получихме 480 противоположни сигнала, в които 50% съвпадаха с нашите предвиждания. За останалите 50% половината от тях се повтаряха, т.е. действително към 100 нови оферти постъпиха и част от тях бяха отразени в програмата за 2022 година тъй че ще създадем това, което е най-хубаво за пътната сигурност, това, което е най-хубаво за най-развалените пътища и това, което най-вече тормози хората.

- Продължавате ли да желаете оставката на основния проектант на София?

Аз в никакъв случай не съм я желал. Т.е. по какъв начин да не преставам да желая нещо, което не съм изискал.

- Мики Маус диалог стана, тъй като по този начин споделиха, че вие желаете тази оставка.

Явно има доста подправени вести към нас. Като примерно подправената вест, че тол ръководството било на загуба. Хумор и ирония. Естествено, че не е на загуба. Миналата година тол ръководството е събрало 450 милиона.

- Значи няма потребност от ремонт тол системата?

Напротив. Затова е тази проверка, която съм разпоредил, която мисля, че до 2 седмици изтича срокът, би трябвало резултатите да са ми на бюрото. Тя е в две направления. Веднъж България дали е получила това, което е поискала със заданието си, т.е. договорът дали дава отговор напълно на условията. И второто е по юридическата страна – какво плащаме по договорите, кому и могат ли тези неща да се понижат.

- Благодаря ви за този диалог.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР