Първият дипломат на Белград Ивица Дачич съобщи, че е извикал

...
Първият дипломат на Белград Ивица Дачич съобщи, че е извикал
Коментари Харесай

Напрежението с Белград продължава-привикват българския посланик

Първият посланик на Белград Ивица Дачич заяви, че е извикал българския дипломат в сръбската столица на диалог във външното министерство във връзка думите, които Дачич по-рано насочи по адрес на българския министър председател Бойко Борисов. Българското външно министерство пък ще има диалог на следващия ден със сръбския дипломат по същия мотив.

Припомняме, че в събота пред държавната телевизия РТС Ивица Дачич прикани " Борисов да зачита позицията на Европейски Съюз по отношение на независимостта на Косово и да не дава уроци на новия еврокомисар по външната политика Жозеп Борел ". Коментарът му бе във връзка апела на Бойко Борисов Борел да пази ползите на Европейски Съюз. Според тълкуванието на Дачич " позицията на Европейски Съюз била, че Косово не е без значение ". В същото общо 23 страни на Евросъюза към този момент са признали независимостта на Косово.

„ Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на Европейски Съюз е, че Косово не е самостоятелна страна. Ти, Бойко, би трябвало да зачиташ позицията на Европейски Съюз, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безсрамие, на какво наподобява. Писна ми от всичко това. А да не приказвам и за това, че единствено преди няколко месеца получи наш медал ", сподели Дачич.

След бързата реакция на българското Министерство на външните работи, Дачич продължи с мненията. Този път намеси и Гоце Делчев. Сърбия желае връзки с България, учредени на другарството, като се разчита и на високо равнище на съгласие във връзка с най-важните ползи на двете страни и техните нации. Така както ние разбираме казуса, обвързван с българската национална еднаквост, езика или за Гоце Делчев, по този начин чакаме същото схващане що се отнася до връзката сред Косово и сръбския народ, е декларирал Дачич, представен от Агенция " Фокус ".

Тази изява на българския министър председател не се отнася за лов на риба или качеството на сръбското сирене, само че вместо това визира въпроса за сръбската териториална целокупност, добави сръбският външен министър.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР