Първият ден на Великден беше посрещнат от стотици вярващи в

...
Първият ден на Великден беше посрещнат от стотици вярващи в
Коментари Харесай

Днес е Възкресение Христово - най-големият празник за всички християни, наричан празник на празниците

Първият ден на Великден беше посрещнат от стотици вярващи в митрополитската катедрала „ Света Неделя “. Софийското духовенство отслужи празничната пасхална вечерня, наречена „ Второ Възкресение “. Евангелският текст, който оповестява богатствата новина за Възкресението Христово беше прочетен на разнообразни езици, с цел да може радостната новина да доближи до всички нации по света.

В светлото и слънчево утро на славната Христова победа над гибелта стотици миряни посетиха храма, с цел да се помолят за здраве и по традиция да оставят алено великденско яйце. Пред микрофона на " Хоризонт " те споделиха: 
" Най-хубавият християнски празник. Нашият Спасител си даде живота за нас.
За мен това е един фамилен празник, на който цялото семейство би трябвало да е дружно.
Мир, обич на всички, здраве! Сякаш забравихме да сме християни - доста е забързан светът, само че би трябвало да се върнем към Светото писание, няма по какъв начин ".

" Светлината изгряваща в този ден от празния гроб дано да огрява целия народ! " - с това благопожелание се обърна към вярващите българският  патриарх Неофит . Той добави, че вярата, проповядвана от Светата черква е възвишен подарък:
" Вяра, която в дългите старозаветни епохи е била единствено очакване, само че която в този момент към този момент е действителност, в която църквата живее през вековете ". 
Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи в катедралния храм " Свето Успение Богородично " във Варна службата за второ възкресение  пред стотици варненци и посетители на града.
Какво е за тях Възкресение Христово: 
" Празник на душата. За един музикант като мен, който прави програмна музика и приказва пеейки, това е прераждане всякога. Ръководя хора на варненските момчета и младежи ", показа Дарина Кроснева, която е диригент на хора от първи ноември 1979 година.

С поздрава „ Христос Воскресе “ християните ще се поздравяват в продължение на 40 дни. 

 Снимка
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР