Първият български еко-катамаран акостира в Бургас, след като премина изпитателните

...
Първият български еко-катамаран акостира в Бургас, след като премина изпитателните
Коментари Харесай

Първият български еко-катамаран акостира в Бургас

Първият български еко-катамаран дебаркира в Бургас, откакто мина изпитателните плавания с хибридни мотори. Плавателният съд дебаркира и беше показан за първи път на празника на Пристанище-Бургас - 18 май, предава " Булфото ".

Още фотоси вижте тук>>>

Катамаранът е построен по трансграничен план " Плаване през Черно море ". Проектът се осъществя по Съвместната оперативна стратегия " Черноморски басейн 2014-2020 " и е на стойност 1 237 786,24 евро .

Партньори по плана са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис, българското съдружие по състезателен лов на риба " Гларус ", както и Международният център за обществени проучвания и разбори на политики в Грузия.

Основната цел в този момент е да бъдат създадени 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното завещание на района.

Това е първият български еко-катамаран. Моделът е създаден с хибридни мотори и слънчеви панели. По предварителна информация, когато не пътува по туристически направления, корабът ще изследва качеството на морската вода.  Моделът е създаден с хибридни мотори и слънчеви панели
Моделът е създаден с хибридни мотори и слънчеви панели
Снимка: Булфото
Плавателният съд е екипиран със система, която мери равнищата на хлорофил и О2 във водата, каква е мътността и температурата й, а също по този начин и дали има съществуване на недопечен петрол.

Системата също по този начин е с геолокация на данните и има джпиес, което разрешава тъкмо да се дефинира къде тъкмо са взети данните и да се предават в действително време.

Капацитетът на първия български еко-катамаран е 27 пасажера и трима души екипаж.

Предвижда се катамаранът да плава единствено в Бургаски залив - по маршрута Бургас - Несебър, а Бургас - Созопол е другата допустима дестинация.

 Катамаранът е построен по трансграничен план „ Плаване през Черно море “
Катамаранът е построен по трансграничен план „ Плаване през Черно море “
Снимка: Булфото
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР