Първите вятърни централи в Средиземно море започват да надигат снага

...
Първите вятърни централи в Средиземно море започват да надигат снага
Коментари Харесай

Първите италиански морски вятърни паркове надигат снага край Пулия

Първите вятърни централи в Средиземно море стартират да надигат снага край италианския бряг като знак на вяра за Европа, изправена пред голяма енергийна рецесия, усложнена от войната в Украйна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция в сряда.

Щом завърши градежът на вятърния парк в Пулия - на петата на италианския ботуш, той ще се простира пред пристанищния град Таранто, прочут до момента най-много с гигантските си замърсяващи въздуха стоманодобивни комбинати.

Руската инвазия в Украйна, почнала през февруари, накара Европейския съюз да се ангажира да понижи фрапантно зависимостта си от съветския газ, най-много като форсира производството на възобновими сили.

Полуостровът е един от най-големите потребители на газ в Европа, сега синьото гориво съставлява 42 % от енергийното ползване на страната. Тя внася 95 % от своя газ, от които 45 % е от Русия.

Според премиера Марио Драги ускорените вложения във възобновими сили остават единствената дълготрайна тактика. Страната си е сложила за цел да спре използването на съветски газ до 2025 година.

И до момента в който войната бушува в Украйна, италианското държавно управление даде зелена светлина за построяването на шест нови наземни вятърни парка - от Сардиния до южната област Базиликата, ангажирайки се да пусне няколко десетки гигавата офшорна вятърна сила.

Офшорните планове са по-сложни: междинната дълбочина на водите на Средиземно море е доста по-голяма спрямо други райони, като да вземем за пример Северно море, което прави закотвените за дъното съоръжения по-сложни и по-скъпи.

Освен това Средиземно море има доста интензивно придвижване на плавателни съдове, като в това време то остава най-уязвимо за климатичните промени в Европа.

Разработката на плаващи турбини обаче ускори неговия капацитет. Франция към този момент разгласи първия търг за офшорен вятърен парк, а сходни проекти имат и други средиземноморски страни като Гърция и Испания, съгласно асоциация " УиндЮръп " (WindEurope).

След построяването си вятърният парк " Белеолико " край Таранто ще има 10 турбини, способни да зареждат 21 000 семейства.

Дружеството, което ръководи парка - " Ренексиа " (Renexia) - възнамерява и плаващ вятърен парк в морето край Сицилия, който би могъл да обезпечава ток за 3.4 милиона семейства и да сътвори стотици работни места.

Някои се притесняват, че планът ще скапе гледката, само че генералният шеф на " Ренексиа " Рикардо Тото твърди, че турбините ще бъдат на практика невидими от брега.

Проектът " Белеолико " би трябвало да бъде пуснат в употреба до май.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР