Първите стъпки на Борис Джонсън като нов премиер на Великобритания,

...
Първите стъпки на Борис Джонсън като нов премиер на Великобритания,
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в европейския печат

Първите стъпки на Борис Джонсън като нов министър председател на Англия, неуспехът в гласуването за одобряване на Педро Санчес (ИСРП) за министър-председател на Испания, идните районни избори в немската провинция Саксония и номинацията на Полша за попълване на Европейска комисия са част от са част от главните тематики, върху които подчертават водещите европейски издания.

***
Мадрид. Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес (ИСРП) загуби и втория избор в Народното събрание за одобряването му на власт, което отваря пътя за нови избори в страната, написа националният всекидневник El Pais .
Възможността за образуването на съдружно държавно управление се провали в четвъртък, откакто Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) не съумя да реализира съглашение с „ Унидас Подемос “ на Пабло Иглесиас за поделянето на властта. Санчес посочи като причина за неуспеха несъразмерните претенции на Иглесиас с оглед обстоятелството, че партията е четвърта политическа мощ в страната и няма управнически опит. Сега стартира да тече срокът от два месеца, в който може да бъде изработен нов опит за сполучливо гласоподаване в Народното събрание, преди да бъдат планувани нови избори. Въпреки неуспеха, Санчес разгласи, че ще направи нов опит да завоюва доверието на депутатите.
След вота Санчес акцентира, че е подготвен да се върне „ на изходна точка “ и да „ изследва нови пътища “ за излизане от патовата обстановка. Съгласно думите му са налице „ аргументи “ да се „ търси съглашение с Народната партия (НП), „ Граждани “ и „ Унидас Подемос “.
Според източници от ИСРП тактиката на настоящия министър председател е още веднъж да се опита да убеди трите партии да се въздържат от възпрепятстване на неговото държавно управление.

***
Дрезден. „ Алтернатива за Германия “ може да взе участие в изборите за районен парламент в провинция Саксония с по-голям брой претенденти от в началото утвърждения от изборната комисия. Това бе решено от Конституционен съд в Саксония, оповестява немският народен всекидневник Die Zeit .
След съвсем три часа чувания и двучасова консултация, съдиите откриха, че решението на държавната изборна комисия е „ нелегално ". Решението обаче е авансово. Едва на 16 август съдът ще се произнесе дефинитивно по жалбата на АфГ.
Водещият претендент на партията Йорг Урбан приветства решението, като съобщи, че с него съдът „ отстрани огромния риск след изборите да имаме районен парламент, който не отразява волята на саксонските гласоподаватели ". Председателят на локалната изборна комисия в Саксония Карола Шрек разгласи, че органът ще се съобрази с присъдата.
В началото на юли комисията реши, че АфГ може да взе участие на изборите на 1 септември единствено с 18 претенденти. Причината за решението на комисията бе в провеждането на два конгреса, на които партията избра претендентите си. Според органа процедурата по подбора е била друга, което значи, че не са били спазени „ нужните равни благоприятни условия на всички претенденти “. Последва тъжба от страна на АфГ.
Проучванията на публичното мнение демонстрира, че АфГ може да разчита на 24 до 26% от гласовете на саксонците. Регионалният парламент в Дрезден има 126 места и надали партията ще може да вземе всички депутатски кресла в него. Тя обаче има опция да изпрати спомагателни депутати чрез директните мандати от изборните региони.

***
Варшава/Брюксел. Полша дефинира Кшищоф Шчерски, който понастоящем заема поста началник на кабинета на президента Анджей Дуда, за собствен идващ еврокомисар. Съответното разгласи съобщи министър-председателят на страната Матеуш Моравецки, отбелязва Politico в европейската си редакция.
Кандидатурата на Шчерски бе оповестена на конференция след среща на полския министър председател с новоизбрания ръководител на Комисията Урсула фон дер Лайен, която бе на посещаване във Варшава в четвъртък.
Моравецки разказа Шчерски като „ човек, който чудесно познава действителността на Европейския съюз, действието му7 [и] схваща спецификата на европейските институции ", като в същото време прибавя: „ Сигурен съм, че той ще бъде доста добър комисар ".
Шчерски е бил държавен секретар на президента Анджей Дуда за външната политика, преди да стане началник на неговия кабинет през 2017 година Работил е и в Министерството на външните работи на Полша и в Народното събрание. По-рано тази година Варшава го номинира - безрезултатно - за позицията на вицепредседател на НАТО.
Полското държавно управление поддържа кандидатурата на Фон дер Лейен за ръководител на Комисията на срещата на върха на Европейския съвет при започване на юли - основно тъй като тя представляваше опция на Франс Тимерманс. Във Варшава се надяват, че в подмяна на това страната ще получи високопоставена служба в бъдещата Комисия, за предпочитане с икономическо портфолио.
В четвъртък Моравицки още веднъж акцентира, че желанията на Полша са към пост, обвързван с стопанската система или инфраструктурата. Настоящият полски комисар Елжбиета Биенковска дава отговор за вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и дребните и междинни предприятия (МСП).

***
Лондон. Новият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън поддържа амнистията за половин милион мигранти, които нямат доказателства за правото си да останат в страната, оповестява английският народен всекидневник The Times .
Джонсън акцентира, че правното състояние на мигрантите без документи, които от години живеят в Обединеното кралство, е „ ненормално “ и рискува да повтори абсурда „ Уиндръш “, при който стотици хиляди имигранти бяха принудени да изоставен страната.
Джонсън даде обещание да прегледа „ икономическите преимущества и дефекти “ от преразглеждането на политиката за мигрантите без документи. Той също по този начин удостовери, че няма да се съобрази с обещанието на предшественика си на поста Тереза Мей да понижи миграцията до „ десетки хиляди “ и показа, че вместо това възнамерява да вкара система, основана на австралийския модел.
Под поколението „ Уиндръш “ се схваща преселниците от карибските страни, открили се във Англия сред 1948 и 1971 година. Наричани са по този начин по името на кораба, с който са пристигнали първите мигранти от Ямайка, Тринидад, Тобаго и други острови. На 22 юни 1948 година в графство Есекс идват първите 492 преселници от Карибите, доста от тях - деца. Те са привлечени във Англия, с цел да се включат във възобновяване на разрушенията от Втората международна война. Понеже те идвали от страни, които тогава са били английски колонии, въпросът за техния статут въобще не е стоял на дневен ред.
През 1971 година, когато секва миграционният поток, пристигналите до този миг на Острова жители от английските колонии получават статут, с който тяхното репатриране към родните им страни се отсрочва за безкрайно време. Вътрешното министерство в Лондон обаче тогава не им издава съответните документи, по тази причина в този момент на засегнатите им е доста мъчно да потвърдят статута си на законно пребиваващи.
Проблемът излезе на дневен ред през 2018 година вследствие и от дългогодишната политика на английските управляващи за стягане на ограниченията против мигрантите. През 2012 година Тереза Мей, която тогава е вътрешен министър на страната, подхваща курс към утежняване на живота на незаконните мигранти посредством основаването на „ недружелюбна за тях среда “. В практиката това се показва в условието мигрантите да показват позволение за престой, да вземем за пример когато взимат жилище чартърен, употребяват здравни услуги или аплайват за работа.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР