Първите стъпки на Борис Джонсън като нов премиер на Великобритания,

Първите стъпки на Борис Джонсън като нов премиер на Великобритания, ...

Преглед на някои от основните теми в европейския печат.

Първите стъпки на Борис Джонсън като нов премиер на Великобритания, провалът в гласуването за утвърждаване на Педро Санчес (ИСРП) за министър-председател на Испания, предстоящите регионални избори в германската провинция Саксония и номинацията на Полша за попълване на ЕК са част от са част от основните теми, върху които акцентират водещите европейски издания.

***
Мадрид. Действащият министър-председател на Испания Педро Санчес (ИСРП) загуби и втория вот в парламента за утвърждаването му на власт, което отваря пътя за нови избори в страната, пише националният ежедневник El Pais.
Възможността за формирането на коалиционно правителство се провали в четвъртък, след като Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) не успя да постигне споразумение с „Унидас Подемос“ на Пабло Иглесиас за поделянето на властта. Санчес изтъкна като причина за провала прекомерните искания на Иглесиас с оглед факта, че партията е четвърта политическа сила в страната и няма управленски опит. Сега започва да тече срокът от два месеца, в който може да бъде направен нов опит за успешно гласуване в парламента, преди да бъдат насрочени нови избори. Въпреки провала, Санчес обяви, че ще направи нов опит да спечели доверието на депутатите.
След вота Санчес подчерта, че е готов да се върне „на изходна точка“ и да „проучи нови пътища“ за излизане от патовата ситуация. Съгласно думите му са налице „причини“ да се „търси споразумение с Народната партия (НП), „Граждани“ и „Унидас Подемос“.
Според източници от ИСРП стратегията на действащия премиер е отново да се опита да убеди трите партии да се въздържат от възпрепятстване на неговото правителство.

***
Дрезден. „Алтернатива за Германия“ може да участва в изборите за регионален парламент в провинция Саксония с по-голям брой кандидати от първоначално одобрения от избирателната комисия. Това бе решено от Конституционен съд в Саксония, съобщава германският национален ежедневник Die Zeit.
След почти три часа изслушвания и двучасова консултация, съдиите установиха, че решението на държавната избирателна комисия е „незаконно". Решението обаче е предварително. Едва на 16 август съдът ще се произнесе окончателно по жалбата на АфГ.
Водещият кандидат на партията Йорг Урбан приветства решението, като заяви, че с него съдът „елиминира големия риск след изборите да имаме регионален парламент, който не отразява волята на саксонските избиратели". Председателят на местната избирателна комисия в Саксония Карола Шрек обяви, че органът ще се съобрази с присъдата.
В началото на юли комисията реши, че АфГ може да участва на изборите на 1 септември само с 18 кандидати. Причината за решението на комисията бе в провеждането на два конгреса, на които партията избра кандидатите си. Според органа процедурата по подбора е била различна, което означава, че не са били спазени „необходимите равни възможности на всички кандидати“. Последва жалба от страна на АфГ.
Проучванията на общественото мнение показва, че АфГ може да разчита на 24 до 26% от гласовете на саксонците. Регионалният парламент в Дрезден има 126 места и едва ли партията ще може да вземе всички депутатски кресла в него. Тя обаче има възможност да изпрати допълнителни депутати посредством директните мандати от избирателните райони.

***
Варшава/Брюксел. Полша определи Кшищоф Шчерски, който понастоящем заема поста ръководител на кабинета на президента Анджей Дуда, за свой следващ еврокомисар. Съответното обяви заяви министър-председателят на страната Матеуш Моравецки, отбелязва Politico в европейската си редакция.
Кандидатурата на Шчерски бе обявена на пресконференция след среща на полския премиер с новоизбрания председател на Комисията Урсула фон дер Лайен, която бе на посещение във Варшава в четвъртък.
Моравецки описа Шчерски като „човек, който отлично познава реалността на Европейския съюз, функционирането му7 [и] разбира спецификата на европейските институции", като същевременно добавя: „Сигурен съм, че той ще бъде много добър комисар".
Шчерски е бил държавен секретар на президента Анджей Дуда за външната политика, преди да стане ръководител на неговия кабинет през 2017 г. Работил е и в Министерството на външните работи на Полша и в парламента. По-рано тази година Варшава го номинира - безуспешно - за позицията на вицепредседател на НАТО.
Полското правителство подкрепи кандидатурата на Фон дер Лейен за председател на Комисията на срещата на върха на Европейския съвет в началото на юли - главно защото тя представляваше алтернатива на Франс Тимерманс. Във Варшава се надяват, че в замяна на това страната ще получи високопоставена длъжност в бъдещата Комисия, за предпочитане с икономическо портфолио.
В четвъртък Моравицки отново подчерта, че предпочитанията на Полша са към пост, свързан с икономиката или инфраструктурата. Настоящият полски комисар Елжбиета Биенковска отговаря за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия (МСП).

***
Лондон. Новият министър-председател на Обединеното кралство Борис Джонсън подкрепи амнистията за половин милион мигранти, които нямат доказателства за правото си да останат в страната, съобщава британският национален ежедневник The Times.
Джонсън подчерта, че правното положение на мигрантите без документи, които от години живеят в Обединеното кралство, е „ненормално“ и рискува да повтори скандала „Уиндръш“, при който стотици хиляди имигранти бяха принудени да напуснат страната.
Джонсън обеща да разгледа „икономическите предимства и недостатъци“ от преразглеждането на политиката за мигрантите без документи. Той също така потвърди, че няма да се съобрази с обещанието на предшественика си на поста Тереза Мей да намали миграцията до „десетки хиляди“ и сподели, че вместо това планира да въведе система, базирана на австралийския модел.
Под поколението „Уиндръш“ се разбира преселниците от карибските държави, установили се във Великобритания между 1948 и 1971 година. Наричани са така по името на кораба, с който са пристигнали първите мигранти от Ямайка, Тринидад, Тобаго и други острови. На 22 юни 1948 г. в графство Есекс пристигат първите 492 преселници от Карибите, много от тях - деца. Те са привлечени във Великобритания, за да се включат във възстановяването на разрушенията от Втората световна война. Понеже те идвали от страни, които тогава са били британски колонии, въпросът за техния статут изобщо не е стоял на дневен ред.
През 1971 година, когато секва миграционният поток, пристигналите до този момент на Острова граждани от британските колонии получават статут, с който тяхното репатриране към родните им страни се отлага за неограничено време. Вътрешното министерство в Лондон обаче тогава не им издава съответните документи, затова сега на засегнатите им е много трудно да докажат статута си на законно пребиваващи.
Проблемът излезе на дневен ред през 2018 г. вследствие и от дългогодишната политика на британските власти за затягане на мерките срещу мигрантите. През 2012 година Тереза Мей, която тогава е вътрешен министър на страната, предприема курс към утежняване на живота на нелегалните мигранти чрез създаването на „недружелюбна за тях среда“. В практиката това се изразява в изискването мигрантите да представят разрешително за престой, например когато взимат жилище под наем, ползват здравни услуги или кандидатстват за работа.

***

Източник: focus-news.net