Първите самостоятелни стъпки на децата до магазина, до училището, първата

...
Първите самостоятелни стъпки на децата до магазина, до училището, първата
Коментари Харесай

Как да защитим детето от похитители: 7 важни правила

Първите независими стъпки на децата до магазина, до учебното заведение, първата игра на открито без вашия контрол – ето това са същински тествания за родителите.

Кой ще се стори недоверчив за вашето дете и кой - " добър чичко "? Как ще се държи хлапето, в случай че някой се опита да му открадне чантата, или, не дай си боже, да му аргументи нещо неприятно?

Уви, времената не са по никакъв начин безвредни, само че няма смисъл да си спомняме с трогване какво беше в миналото, когато с приятелчета играехме без боязън до 22.00 и повече часа в прилежащия квартал, когато пътувахме сами през целия град...

Има смисъл да се концентрираме над днешната обстановка, а тя изисква непрестанно внимание и праволинейно съблюдаване на правила за сигурност. Лия Шарова от family.rambler.ru подчертава на най-важните:

Повече въпроси, в сравнение с заповедни фрази

Вместо непрестанни указания и натяквания какво да НЕ прави детето, по-добре го питайте за това, което го е впечатлило: какво мисли за хората, които срещате по време на разходка - дали някой го е тормозил, с какво и за какво. Между другото, 90 % от децата сред първи и четвърти клас подвигат ръка на въпроса " Кой ще помогне на възрастният човек да откри пътя до аптеката? " .

Когато чуете какво ще ви каже детето, в случай че би трябвало го коригирайте с другарски звук. Например му обяснете умерено, че не е редно непознати да търсят помощ от децата, даже възрастните да наподобяват благи, учтиви и положителни.

Личен образец

Показвайте по какъв начин би трябвало да се постъпва. Колкото и пъти да повторите директиви от рода на „ Не приказва с непознати “ и „ Не отваряй вратата на никого “ , те нямат резултат, просто тъй като съдържат частицата „ не “. Всички деца чуват какво не трябва да се прави, само че на процедура никое не знае в какво точно се състои действието на „ не “. Ето за какво се постанова да обясните на детето по какъв начин тъкмо да дава отговор и реагира във всяка обстановка. Например му кажете, че на непознати би трябвало да споделя „ Няма да приказвам с вас, тъй като не ви познавам. “ Или да каже „ Бързам, мама ме чака “ . Или просто да поклати глава, без да стопира. Поискайте от хлапето да повтори фразата, с цел да се убедите, че е в положение да приключи всевъзможен разговор.

Покажете на какво разстояние е безвредно да стои от непознатите, настоявайте да е наясно по кое време би трябвало да избяга; обяснете му какво да споделя, в случай че се звънне на вратата, в случай че някой търси помощ, в случай че някой предлага нещо. Нека детето осъзнае верните дейности и тяхната поредност. Направете го под форма на игра, без напрежение и без да го плашите. Отделяйте на тематиката за сигурност най-малко няколко минути всяка седмица, с цел да сте сигурни, че детето ви ще реагира съответно.

Избягвайте думите " недоверчив човек ", " нарушител ", " фанатик ", " хулиган ".

Повечето децата сред 5 и 10 години имат вяра, че могат да разграничат неприятния от положителния човек. Казват, че нарушителите се обличат в черно и че са зли, тъй като се въздействат от комикси и филми, само че в действителния живот те могат да са симпатични и другарски настроени, тъй че да не разсънят и най-малкото съмнение освен у децата, само че и у зрели хора. Обяснете им това, както и фактът, че би трябвало да имат едно на разум без значение от външния тип на непознатия, който желае нещо от тях.

На публично място са в сигурност

Важно е децата да са наясно, че до момента в който са на обществено място, те са в сигурност. Защото там постоянно могат да се разкрещят или да избягат. Бързите крайници и мощният глас са двете съществени техни оръжия - дано децата ви са сигурни, че в случай че извикат: " Помощ! Аз не познавам този човек! " , нарушителят ще избяга. Повечето деца стават жертва на крадци, тъй като се двоумят да извикат за помощ или да побегнат, по тази причина им обяснете, че в случай че изпитат подозрение, че някой желае да им аргументи нещо неприятно, имат право да викат, да тичат, да счупят тревога, да помолят за помощ в близкия магазин, или банка, или кафене.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР