Първите руски бомбардировки рано сутринта на 24 февруари 2022 г.

...
Първите руски бомбардировки рано сутринта на 24 февруари 2022 г.
Коментари Харесай

След година война, въпреки противотанковите ”таралежи” и ракетите, животът в Киев е почти нормален

Първите съветски бомбардировки рано сутринта на 24 февруари 2022 година хвърлиха украинската столица в потрес и накараха по-голямата част от трите ѝ милиона поданици да изоставен града.

Година по-късно сраженията са съсредоточени в Източна Украйна, доста от жителите на Киев се върнаха в града и животът наподобява съвсем естествен, като това е в внезапен контрастност със протичащото се с жителите на градовете и селата, в които бушува войната.

В Киев, където към момента е в действие комендантският час от 23:00 до 05:00 ч., учебните заведения, лечебните заведения и огромен брой търговски обекти са отворени и публичният превоз работи, оповестява още Българска телеграфна агенция.

През уикендите доста хора се разхождат по улиците в центъра или в парковете. Всичко това се случва макар вълните от съветски удари с ракети и дронове, които са постоянно събитие от есента, ориентирани са най-много против обекти на енергийната инфраструктура и предизвикват огромни прекъсвания на тока.

Последната офанзива бе осъществена в петък. Сирените отекнаха пет пъти в украинската столица. Десет съветски ракети бяха свалени от противовъздушната защита. Отломки предизвикаха известни материални вреди, само че този път нямаше жертви.

Докато сирените вият, локалните поданици се укриват в подземни убежища. В метрото фамилии с деца и животни, пенсионери, възпитаници и учители търпеливо чакат края на сигнала.

В историческия център на града италианското бистро сладкарница " Басано " беше затворено единствено през първите седмици след нахлуването, когато съветските войски бяха стигнали до портите на украинската столица, преди да се изтеглят. От дълго време в съседство до бистрото има надзорен пункт, чиито противотанкови " таралежи " към момента лежат пред витрините на заведението.

" Невъзможно е да пречупиш духа на украинците. Много бързо привикваме с всичко ", споделя 35-годишният притежател на бистрото Олексий Камардин, който има също по този начин и ресторант.

За Олексий и членовете на фамилията му войната стартира през 2014 година, когато окупацията на родния им град Донецк от съветските и проруските сили ги принуждава да се реалокират в Киев.

Когато Русия нападна столицата, Олексий взема решение да остане, с цел да я " пази " и се занимава с доброволческа работа.

След като още веднъж отваря заведението, той вижда, че при воя на сирените и при удари клиентите му се нахвърлят върху сладките кроасани и десертите.

" Продавам доста повече сладки работи, когато хората са уплашени ", изяснява ресторантьорът. Печалбата от двете му заведения е намаляла със 70% след нахлуването и гравитира към " нулата ".

" Разбира се, че ни омръзна и че желаеме да свърши. Но да бъдем реалисти - няма да свърши бързо. И съм подготвен за това ", споделя той.

Според Олексий солидарността от първите месеци на войната на моменти се пропуква и различията сред украинците се завръщат, като да вземем за пример сред тези, които са избягали в чужбина, и тези, които са останали, или сред тези, които живеят в Западна Украйна, която не е изключително наранена от войната, и тези, които са покрай фронта.

" Въпреки вътрешните ни различия обаче фактът, че хората са подготвени да се бият вдъхва мощ ", акцентира Камардин.

Над 95% от жителите са уверени в успеха на страната си, като 69% споделят, че са подготвени да търпят сегашните компликации " толкоз дълго време, колкото е належащо ", се оповестява в изследване от декември на Киевския интернационален институт за социология.

Дори и усещането на икономическата обстановка се е подобрило. Днес 60% от украинците считат, че изискванията за живот в Украйна са " по-скоро приемливи ", като процентът на хората, мислещи по този метод в края на 2021 година, е бил 34, се споделя в изследването, съгласно което това се дължи на " консолидацията " на обществото и на " националния напредък " в резултат на войната.

В Киев бяха построени привички за адаптиране към новата действителност.

 

Заради спиранията на тока - приблизително за по два часа дневно, като обстановката варира в другите квартали - хората си купуват електрически крушки, светлоотразителни ленти и електрогенератори, шумът от които постоянно се чува от улицата.

Мнозина са се запасили с вода, храна и с газови бутилки, с цел да могат да си готвят, когато няма ток.

Белезите от войната бързо изчезват. На детска площадка, която се намира в исторически парк в центъра на града и която бе изумена от съветска ракета през октомври, към този момент няма следи от опустошение. Кратерът, образувал се от удара, бе напълнен и на мястото бяха засадени млади дръвчета.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР