Първите резултати от един от най-любопитните космически експерименти в историята

...
Първите резултати от един от най-любопитните космически експерименти в историята
Коментари Харесай

Какво се случва, когато единият от двама близнаци прекара година в Космоса

Първите резултати от един от най-любопитните галактически опити в историята на галактическите полети бяха оповестени неотдавна. 

Астронавтите Скот и Марк Кели са еднояйчни близнаци, които стават доброволци във следния опит: Скот излетява в космока с други астронавти и прекарва 340 дни там, до момента в който Марк остава на Земята. Проектът Twin Study е основан, с цел да изследва резултатите, които има дълготрайният престой в Космоса върху човешкото тяло. 

Тъй като еднояйчните близнаци имат един и същи генетичен материал, проучването дава на учените от НАСА голям брой медицински данни, които ще бъдат оценени в близко бъдеще.

И макар че спомагателният разбор на резултатите е още в ход, някои много забавни резултати към този момент са налични за необятната аудитория. 

В краищата на човешките хромозоми са ситуирани сектори от ДНК, известни като теломери. Тяхната дължина понижава с всяко разделяне на клетката. След голям брой копирания теломерите стават прекомерно къси и клетката не може повече да се дели. Това е един от факторите, които дават отговор за стареенето и в същото време защищават от ракови болести. Учените са открили, че до момента в който Скот е в орбита, теломерите му стават по-дълги от тези на неговия брат близнак. Изненадващо обаче теломерите на астронавта се връщат към предходната си дължина скоро след връщането му на Земята. 

Друг незабравим резултат от проучването е, че по време на престоя в Космоса, при ДНК на Скот се следят и други дребни разлики спрямо тази на брат му. Въпреки това тези знаци се връщат към предходното си ниво след време. Все още не е изцяло ясно какво тъкмо значат тези резултати, защото проучванията надалеч не са приключени и НАСА възнамерява да организира проучвания и с други астронавти. 

Но този опит навежда на мисълта за фамозния Айнщайнов „ абсурд на близнаците “, съгласно който в случай че единият близнак пътува в космоса със скорост, близка до тази на светлината, той ще се завърне вкъщи по-млад. Разбира се, галактическите кораби не летят със скоростта на светлината. Но може би един ден този опит ще хвърли светлина върху въпроса за стареенето и битката с него. 

И кой знае? Може би галактическите задачи ще оказват помощ на учените да се придвижат една стъпка напред към жадувания балсам на младостта. Всичко това обаче е още в областта на фантазията. 

Източник: Bright Side
 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР