Първите oт поръчаните от САЩ 8 изтребители F-16 ще пристигнат

...
Първите oт поръчаните от САЩ 8 изтребители F-16 ще пристигнат
Коментари Харесай

САЩ няма да плащат компенсация за забавените F-16

Първите oт поръчаните от Съединени американски щати 8 изтребители F-16 ще дойдат в България през първото тримесечие на 2025 г, а не както бе по проект в края на 2023 година. Военният министър Димитър Заков изясни пред бТВ, че цялата доставка ще бъде изпълнена до края на 2025 година.

От месеци е ясно, че ще има закъснение на доставката, само че Закова даде по-конкретни параметри.

От думите му стана ясно, че Съединени американски щати няма да платят компменсация за забавянето.

" Компенсация може да има в случай на несъблюдение на контракта. В случая се касае за форсмажор, който е попречил доставка на съставни елементи поради ковида “, изясни министърът в неделя вечерта.

Договорът бе подписан от последното държавно управление на Бойко Борисов и бе изплатен предплатено. Самолетите костват над 2. 1 милиарда лв..

За да може България да употребява пълноценно новите изтребители, ще би трябвало да ремонтира и летищата си, главно авиобазата " Граф Игнатиево ". За задачата България ще влага към 300 млн. лв.. Към момента обаче има закъснение по дейностите, което ще се направи опит да бъде наваксано.

Отворен стои въпросът и по кое време ще закупим още 8 изтребители F-16, каквито са българските проекти.

Министерство на защитата към този момент изпрати писмо-искане за приемане на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70, само че военният министър Драгомир Заков сподели предходната седмица, че към момента не е получен отговор.

Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 милиарда лв.. Това зависи от претенции от България пакет съоръжение и въоръжение, само че няма да е изненада, в случай че цената се приближи до 3 милиарда лв.. Добрата вест е, че тези пари към този момент ще могат да бъдат изплатени разсрочено, защото България към този момент има изискваната от Съединени американски щати кредитна история.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР