Първите му опити с камера са в Алпите, където снима

...
Първите му опити с камера са в Алпите, където снима
Коментари Харесай

От снимане на ски трикове до върха в киното. Новият любимец на Кан Рубен Oстлунд


Първите му опити с камера са в Алпите, където снима ски триковете на свои другари. Благодарение на тези свои филми получава първата си работа в продуцентска компания, а след това го одобряват и във филмовото учебно заведение в Гьотеборг.

Той е шведският режисьор и сценарист Рубен Остлунд , който в края на предходната седмица завоюва втората си премия Златна палма, трансформирайки се в един от любимците на журито на кинофестивала в Кан .

Шведът се пребори за оценката с кино лентата си "Триъгълник на тъгата " в конкуренцията на 20 други продукции. Първата си Златна палма Остлунд получи през 2017 година с лентата си "Квадратът " . И тогава, и в този момент, отличените му филми са копродукции сред Швеция и още три страни – Франция, Съединени американски щати и Англия.

Остлунд признава, че една от главните аргументи да реши да се занимава със основаването на филми е, че "движещото се изображение е доста, доста мощно, когато става въпрос за смяна на човешкото държание ". Неведнъж е казвал, че в творчеството си се старае да акцентира груповото държание на хората, защото "всъщност ние сме стадни животни ".

Именно това е тематиката и на последния му филм "Триъгълник на тъгата ". Той съставлява обществена ирония, в която действието се развива на първокласна яхта, похитена от пирати. Това събитие трайно трансформира йерархията и взаимоотношенията сред богатите жители на лодката.

Остлунд е режисьор и сценарист на кино лентата, а актьорският му състав оглавяват Уди Харелсън , Харис Дикинсън и Чарлби Дийн . Дикинсън и Дийн играят двойка модели, поканени на първокласен круиз. Харелсън е капитан на яхтата, открояващ се с проблемите си с алкохола и искрено марксистките си политически убеждения. В последна сметка пътуването приключва с корабокрушение и оживелите се озовават на необитаем остров.
 Рубен Остлунд (с бялата риза) показва кино лентата си
Появата на кино лентата по никакъв начин не е лесна. Производството му е спряно два пъти поради почналата през 2020 година пандемия от COVID-19. Премиерата му в Кан обаче беше очевидно доказателство за качествата на лентата – прожекцията приключи с 8-минутни аплодисменти.

Филмът на Остлунд "Квадратът " , с който той печели първата си Златна палма, също преглежда човешкото държание в изменящи се обстановки. Сюжетът му споделя за почитан куратор в музей за модерно изкуство. Той се посвещава на арт апаратура, която предизвика минувачите да бъдат алтруисти, само че в един миг телефонът му е откраднат и глупавата му реакция го вкарва в неуместни обстановки. Накрая главният персонаж изпада в екзистенциална рецесия поради отзвука от пиар акция за инсталацията, подхваната от музея.

"Медиите са част от метода, по който гледаме на света и по който го разбираме. Смятам, че е значимо да проучвам това, тъй като съм уверен, че движещите се изображения са най-мощният метод да се показваме и в резултат на това най-опасният. В същото време филмите ни дават извънреден достъп до света: има толкоз доста неща, които в действителност не сме създали, само че пък сме ги изживели в главите си, до момента в който гледаме ", споделя Остлунд.

Режисьорът е роден на 13 април 1974 година в дребния шведски град Стирсьо. След като приключва гимназия, стартира работа в ски курорти в Алпите, където осъществя и първите си опити да снима филми за ски. През 2001 година е признат във филмовото учебно заведение в Гьотеборг, а по-късно дружно с продуцента Ерик Хемендорф основават компанията Plattform Produktion , която продуцира неговите филми.

Първите му четири пълнометражни игрални кино лентата са The Guitar Mongoloid (2004), Involuntary (2008), Play (2011) и Force Majeure (2014). Последният печели премията на журито на кинофестивала в Кан през 2014 година След това Швеция предложи филмът да бъде номиниран за Оскар най-хубава чуждоезична продукция, само че Академията не го включи в листата. От 2020 година Рубен Oстлунд е притежател на кралски златен орден за обилни старания в шведското кино изкуство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР