Първите избори в свободна България са проведени благодарение на щедрата

...
Първите избори в свободна България са проведени благодарение на щедрата
Коментари Харесай

На този ден: България гласува за първи път с боб и царевица

Първите избори в свободна България са извършени с помощта на великодушната годишна продукция от боб и царевица. От 30 септември до 7 октомври 1879 г. депутатите за Учредителното заседание са селектирани със зърна от двете аграрни култури.

Това станало по образеца на Древна Гърция, защото по това време грамотните у нас са малко на брой. У нас системата е доразвита, като царевично зърно значи негативен знак.

Във вота вземат участие двете водещи политически сили в България - Либералната и Консервативната партия. Така с чувал фасул са определени общо 229 депутати.

Първото Народно заседание заседава в някогашния конак в остарялата столица Търново.    

Мисия на първото заседание с ръководител екзарх Антим I е да одобри плана за конституция на България.

Сред ковачите на Търновската конституция има фамозни фигури като Иванчо Хаджипенчович, който преди Освобождението подписва смъртната присъда на Васил Левски.

Подсилен от използването на пикантен червен пипер и директни нападки против политическите съперници, изборният ден протича прочувствено и колоритно. Липсата на прецизен брой гласоподаватели поражда подозрения за нарушавания във вота.

Ражда се  концепцията за промяна на Търновската конституция, правенето на плана е предоставена на консерватора Константин Стоилов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР