Първите F 16 ще се забавят“Всички решения за българската сигурност

...
Първите F 16 ще се забавят“Всички решения за българската сигурност
Коментари Харесай

Военният министър Стефан Янев: НАТО не налага решения за сигурността ни

Първите F 16 ще се забавят
“Всички решения за българската сигурност се вземат от държавното управление и не се постановат от НАТО”, съобщи военният министър Стефан Янев при откриването на годишната конференция на началника на защитата, чиято тематика бе за адаптирането на въоръжените ни сили по концепцията на НАТО за въздържане и защита в евроатлантическата зона. Според министъра напрежението по границите с Украйна има отрицателни последствия за българската национална сигурност.

Янев сподели още, че следва основаването на българската батальонна бойна група (ББГ), която да укрепи НАТО на фона напрежението към Украйна и към този момент има предварителни планове какъв брой ще коства тази група.

“Със сигурност ще се търсят артилерийски установки с диаметър, какъвто Българската войска няма”, сподели Янев, отговаряйки на въпрос какво въоръжение би трябвало да се изиска от останалите страни членки, с цел да дава отговор ББГ на стандартите на НАТО.

Има закъснение от няколко месеца на производството на първите поръчани от България изтребители F-16, сподели още военният министър. Основната причина е пандемията от COVID-19.

Той съобщи, че се работи за присъединение на страната ни към създаващия се сега в НАТО иновационен фонд на стойност 1 милиарда евро в границите на мрежата от софтуерни центрове DIANA.

Янев разгласи, че с въвеждането на напълно електронно ръководство на административните процеси ще бъдат направени организационно-структурни промени в министерството на защитата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР