Първите електрически миксери, маши и самобръсначки може да се видят

...
Първите електрически миксери, маши и самобръсначки може да се видят
Коментари Харесай

Изложба показва машата на прабаба и тостера на дядо СНИМКИ

Първите електрически миксери, маши и самобръсначки може да се видят на изложбата „ Техниката вкъщи през първата половина на XX век”. Тя ще бъде открита на следващия ден в 18 часа в Етнографския музей. Изложбата е с експонати от Националния политехнически музей.

Изложба демонстрира предметите на едно заможно градско домакинство от началото на 20-и век.



Тостер от 1930 година

„ Експонатите са разграничени са на няколко елементи – тези от кухнята включват ръчни миксери, готварска печка на твърдо гориво, ръчна маслобиячка и разнообразни типове примуси за подготвяне на храна. Тогава е имало и хладилници, само че са били огромна рядкост”, изясни уредникът Васил Макаринов.

Електроуредите са задгранични марки – най-често са немски. Това са „ Арте”, „ Сименс” и „ АЕГ”. Пловдивчани ще видят електрическа прахосмукачка модел „ Ампир” на „ АЕГ”.



Другите предмети са свързани с външния тип на дамите и господата. „ Жените тогава употребяват за първи път електрически маши, а мъжете електрически самобръсначки с батерия. Показваме една на компанията „ Сименс и Хаус”, споделя господин Макаринов.

Изложбата демонстрира първите електрически предмети във всекидневната. Показани са два радиопарата, като единият е българско произвеждане.



Друг тостер - този път от 1920

Той е марка „ ТУЛАН”, което значи „ Трудолюбието и упоритостта стартират интензивност и напредък”. Това е българска компания от 1927 година, учредена в град Бургас. Другият радиоприемник е марка „ Филипс”.

В изложбата е показана и неповторима електрическа керамична немска печка. Всички експонати са от Националния политехнически музей.

Изложбата е пътуваща от 2015 година. Била е представяна в Бургас, Габрово, Асеновград, само че до момента все е подминавала Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР