Първите две интернет страници от новата дигитална колекция с документи

...
Първите две интернет страници от новата дигитална колекция с документи
Коментари Харесай

Писмата на Гоце Делчев, Пенчо Славейков и Константин Стоилов вече и онлайн

Първите две интернет страници от новата цифрова сбирка с документи показа Агенция " Държавни архиви " през днешния ден. Те са отдадени на две значими персони в българската история - Константин Стоилов и Гоце Делчев. Първият уебсайт разпространява видния български политик и посланик от втората половина на XIX в. Стоилов е бил помощник на княз Батенберг и основател на Народната партия и министър-председател (1894-1899).

Чрез оповестените документални свидетелства се илюстрира голямото му значение за развиването на страната в стопански и външнополитически проект, както и достойното мястото, което тя заема в Европа.

Става дума за неповторим фонд - 600K. Дарен е и цялостен фонд за сина на Стоилов.

Вторият уебсайт демонстрира документални елементи от революционната активност на Гоце Делчев.

Става дума за някои от фотосите на Гоце Делчев, които са незнайни, също са показани и негови писма.

На трето място се демонстрира цялостен списък на старопечатни книги - над 1000 заглавия, намиращи се в разнообразни териториални звена - в този момент онлайн и налични за всички. Сред тях Паметната книга за известния мъдрец и стихотворец Пенчо Славейков, направена през 1940 година от Българското академично сдружение " Пенчо Славейков ". Тя е готова за тържествата в чест на Пенчо Славейков, проведени от сдружението в Брунате (Италия), в границите на които е открита първата паметна плоча за поета върху фасадата на хотел " Белависта ", където поетът приключва виталния си път през 1912 година Книгата съдържа пожелания и подписи както на участниците в тържествата на 24 май 1940 година, по този начин и на редица гости на " Белависта " и поклонници - българи и италианци, за времето от 1940 до 1944 година

Подготвя се и огромен фонд от над 2000 заглавия. Има и част от фонда на Михаил Арнаудов. Добавени са и спомагателните приходи към фондовете на политиците Г. М. Димитров и Иван Михайлов (Ванче), художника Иван Газдов, поета Младен Исаев и скулптора Светлин Русев, както и новопостъпилия фамилен фонд на Дянко и Младена Сотирови - представители на българската емиграция в Лондон и публицисти в радио " Свободна Европа ".

Поводът за публичността на новите приходи в Агенция " Архиви " е Денят на българските архивисти. Специалните описания ни описа шефът на Държавна организация " Архиви " Михаил Арнаудов. Всичко може да се преглежда към този момент на адрес -.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР