Първите двадесет най-печеливши футболни клуба в света са генерирали приходи

...
Първите двадесет най-печеливши футболни клуба в света са генерирали приходи
Коментари Харесай

8 млрд. евро приходи заработили 20-те най-печеливши футболни отбори

Първите двадесет най-печеливши футболни клуба в света са генерирали доходи в размер на 7,9 милиарда евро (6,8 милиарда паунда) за сезон 2016/17. Това е растеж от 6% спрямо миналата година, съгласно отчета „ Футболната лига на парите “ на бизнес консултантската компания Делойт. Приходите изключват трансферни суми за играчи, налог добавена стойност, както и други налози, свързани с продажбите. В разбора не св взети под внимание отговорностите на тимовете.

Както ви съобщихме по-рано тази седмица Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и ФК Барселона заемат първите три места в Лигата на парите, като сега са нужни доходи от към 200 млн. евро, с цел да се подсигурява място в топ 20, съвсем двойно повече, в сравнение с беше належащо през 2010 година, акцентират от Делойт.

Не е изненадващо, че приходите от права за лъчение са най-големите самостоятелни доходи на клубовете, класирани в Лигата на парите, които съставляват 45% от общите доходи.

Висшата лига продължава да господства

Английската висша лига е показана от 10 тима в топ 20 на класацията тази година, най-вече клубове от една страна - Саутхемптън (18-то място, 182.3 млн. паунда), дебютирайки в Лига на парите, Манчестър Сити в топ 5 и Лестър Сити, достигайки 14-то място от 20-то място през предходната година. Докато всички клубове от Висшата лига осъществиха изгоди от новите контракти за права на лъчение, Саутхемптън и Лестър Сити завоюваха най-високи позиции след присъединяване си в европейската конкуренция. Приходите от лъчение на Саутхемптън са по-големи от общите доходи на тима на място 26-то в Лигата на парите (Кристъл Палас, 140,9 млн. паунда).

Арсенал изпревари Пари Сен Жермен и зае 6-то място, Тотнъм Хотспър се изкачи с едно място нагоре до 11-то място. Челси и Ливърпул останаха на 8-мо и 9-то място, Уест Хем е на 17-то място, a Евъртън на 20-то. Извън топ 20, остават 4 британски клуба на позиции от 21-во до 30-то място. АФК Борнемът заема 28-мо място. Приходите на тима на „ Черешките “ в размер 136,6 млн. паунда през 2016/17 са със 135,7 млн. паунда повече от представянето им в Лига на парите през 1996/97.

„ Тазгодишната Футболна лига на парите се отличава с най-голямо британско наличие. Това не е изненада, като се вземат поради новите контракти за права на лъчение и представянето от шампионата на УЕФА, което усили растежа на приходите с над половин милиард паунда за клубовете в топ 20. В момента Висшата лига е по средата на договарянето на правата за идващия цикъл 2019/2020 и резултатите от договарянията ще са от извънредно значение за дълготрайния образ на Лигата на парите ”, разяснява Тим Бридж, старши управител в Спортната бизнес група на Делойт.

На други места в Европа

Първите пет места се допълват от Байерн Мюнхен на четвърто място. Пари Сен Жермен заема седма позиция, отстъпвайки с едно място за втора поредна година. Докато ПСЖ е единственият френски футболен клуб в Лигата на парите, то Олимпик Лион още веднъж се възражда, като се класира с доста малко отвън топ 20, възползвайки се от увеличените доходи след преместването на нов стадион и сполучливо постигане на полуфинал на Лига Европа. Милан за първи път е отвън топ 20, само че градските му противници Интер се изкачиха 4 места нагоре до 15-то място, след забележителен растеж в приходите от комерсиална активност и придобиването им от китайската компания Suning. Представянето в шампионатите на УЕФА бе от основно значение за 19-тото място, на което се класира Наполи. Футболен клуб Рома, изпадна от „ Футболната лига на парите “ за трети път от основаването на класацията преди 21 години.

Повече детайлности можете да видите ТУК .
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР