Първичните избори в Аржентина отразяват разочарованието, желанието за промяна: Експерти

...
Буенос Айрес, Аржентина – Откритите президентски избори в Аржентина често
Коментари Харесай

Буенос Айрес, Аржентина – Откритите президентски избори в Аржентина често са критикувани като загуба на пари и време, но тази седмица те дадоха икономически затруднена южноамериканска нация поразителен поглед в огледалото.

Действайки като лакмус в навечерието на общите избори през октомври, вотът в неделя вечерта ясно показа колко много аржентинците искат промяна – и колко от тях са готови да разтърсят по-широката политическа система, за да я получат , казаха анализатори.

Хавиер Милей, крайнодесен либертарианец, който превзе страната като буря, събра най-голяма подкрепа – 30 процента – и много повече, отколкото прогнозираше всяко проучване, повдигайки въпроси около неговата привлекателност и какво означава неговият възход за държава.

„Те не са десни гласове. Това са гласове, които са свободни от политика“, каза Карлос Фара, политически анализатор в столицата Буенос Айрес, който каза пред Al Jazeera, че подкрепата за Milei не е идеологически мотивирана.

Вместо това кандидатът получи подкрепа и от двата края на политическия спектър и силно се хареса на младите избиратели, особено на младите мъже. „Този ​​избирател търси надежда за бъдещето и те откриха това в Милей“, каза Фара.


Кампанията на Milei

Икономист и законодател, Милей нахлу в аржентинската национална политика преди две години, когато основа своята партия Libertad Avanza (Напредък на свободата), за да подкрепи първата си кампания за Конгреса.

Преди това той беше медиен експерт, известен с ексцентричния си външен вид – с кичур коса, която си спечели прозвището „перуката“ – и тиради срещу социализма, който според него е „заразил“ обществото и правителството.

Неговият подход му спечели сравнения с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и бившия бразилски президент Жаир Болсонаро, последният от които публикува видео миналата седмица, заявявайки подкрепата си за Милей.

Съвсем наскоро неговото дългогодишно послание, че една „безполезна, паразитна [и] престъпна политическа каста“ е виновна за всички беди на Аржентина, отекна сред избирателите.

„Обществото намери средство, което му позволява да намери решение за провала на политиката“, каза 52-годишният – имайки предвид себе си – в радио интервю в понеделник, признавайки, че дори той е бил изненадан от своите силно представяне на първичните избори.

„Ние сме силата с най-много гласове, защото сме истинската опозиция, единствените, които искат истинска промяна“, каза той в неделя.

Неговите най-известни предизборни обещания включват използването на щатския долар като официална валута в Аржентина и премахването на централната банка на страната, но също така предложи драматично намаляване на данъците, намаляване на публичните разходи, премахване на различни министерства, налагане на потребителски такси в общественото здравеопазване и извършване на фундаментални промени в общественото образование.


Milei също изрази подкрепа за разхлабване на законите за притежание на оръжия, каза, че ще проведе референдум дали легализираните аборти трябва да бъдат премахнати и каза, че вярва, че продажбата на органи трябва да бъде законна.

Неговите предложения представляват радикално отклонение за Аржентина, страна със стабилни публични институции, силна защита на работниците и някои от най-социално прогресивните политики в Латинска Америка – и това е точно това, от което мнозина казват, че страната има нужда.

Мъчейки се да изплати дълг от 44 милиарда долара към Международния валутен фонд и с намаляващи резерви, песо, което рязко падна в стойност, 40 процента от хората, живеещи под прага на бедността, и главоломно нарастваща инфлация, Аржентина е заседнала в серия на икономически кризи, които са довели мнозина до хронични състояния на отчаяние.

В понеделник правителството девалвира официалната валута с 22 процента, което предполага, че цените – които са скочили със 115 процента през последната година – със сигурност ще продължат да ескалират.

Валерия Бруско, политолог, базиран в провинция Кордоба, който изучава Milei, каза, че резултатите от предварителните избори в Аржентина са доказателство за по-голяма тенденция, при която хората са загубили търпение и избират по-радикални решения.

„Намираме се във времена на ефимерна подкрепа, на спешни искания за по-добри резултати в обществените политики и на голяма икономическа концентрация, която изглежда се е превърнала в това огромно разочарование“, каза тя пред Ал Джазира.

„Вчера някой ми каза: „Чувствам се отвратен от обикновените политици, защото това, което винаги са правили, е това, което ни доведе тук.“

Бруско добави, че когато пита аржентинците за конкретните предложения на Милей, отговорът, който най-често получава е: „Е, не знам, може да са лоши, но поне не ги познавам. А другият вариант, който е лош, вече го знам.”


Аржентинците реагират

Докато Milei публикува най-добрия резултат в неделя, президентското поле е – за първи път в скорошния спомен – разделено на три доста равни фракции, което прави вероятно гласоподавателите отново да се отправят към урните през ноември за балотаж между първите двама кандидати.

Традиционната дясноцентристка коалиция Juntos por el Cambio (Заедно за промяна) спечели 28 процента от гласовете на първичните избори, докато управляващата лявоцентристка перонистка коалиция, известна като Union por la Patria (Съюз за родината ), достигна 27 процента.

За да спечели президентския пост на първия тур, кандидатът трябва да получи 45 процента от гласовете или 40 процента от гласовете плюс разлика от най-малко 10 процентни пункта с втория кандидат.

По улиците на Буенос Айрес резултатите продължават да отекват. „Той благодари на кучетата си“, промърмориха две възрастни дами в квартала на Палермо, препратка към почитта на Милей от подиума към петте му мастифа, наречени на консервативните икономисти.

„Не съм доволен“, каза Густаво Борасио, 61-годишен работник в химическа фабрика в провинция Буенос Айрес, който гласува за лява партия.


Milei „ми създава впечатлението, че ще ни накара да загубим работни места, както направихме през 2000 г.“, каза Борасио, имайки предвид дерегулацията и неолибералните политики, следвани от тогавашния президент Карлос Менем. „Тогава не произвеждахме нищо, защото беше по-евтино да се внася. Така преминахме от 120 работни места на 40.“

Борасио каза, че смята, че много от младите хора, които са привлечени от Milei, не разбират последиците от някои от неговите предложения, защото не са ги преживявали преди.

„Много е странно“, каза Магдалена Бариос, 60-годишна чистачка, за призива на Милей.

Въпросът е много близък, тъй като Бариос – която подкрепя Серхио Маса, министър на икономиката на Аржентина и лидер на Union por la Patria – каза, че нейният 24-годишен син, който учи инженерство в университета, е горещ фен от Милей.

„Наистина не мога да го обясня“, каза тя пред Ал Джазира. „Той го подкрепя с цялата си душа.“

Това усещане беше ясно извън предизборния щаб на Milei в неделя вечерта, където тълпи от поддръжници подскачаха от радост и скандираха след шокиращите резултати. „Идва нова Аржентина!“ извика една жена.

„Обичаме неговия начин на мислене, да го разказва така, както е“, каза Гилиана Гомес, 22, от работническата община Сиудад Евита в покрайнините на Буенос Айрес.

Тя каза, че всички в разширеното й семейство – около дузина души – са гласували за Милей след години на подкрепа за лявата властова двойка в Аржентина, покойния президент Нестор Киршнер и съпругата му Кристина Фернандес де Киршнер, която приключва мандата си като вицепрезидент.

„Те някак отвориха умовете си и осъзнаха, че нищо не се променя“, каза Гомес пред Ал Джазира. „Те работят, работят и работят повече от всякога и винаги са в една и съща позиция.“


Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР