Първи октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането

...
Първи октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането
Коментари Харесай

Външният министър: 1 октомври е реалистична дата за влизането ни в Шенген

Първи октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген. Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков след срещата си с унгарския му сътрудник Петер Сиярто.



Николай Милков. Снимка: БГНЕС

По думите на Милков Унгария ни поддържа за Шенген, тъй като като външна граница тя е наясно с какви провокации се сблъсква България. Милков добави, че се надява Народното събрание да одобри всички законопроекти, касаещи приемането на страната ни в Шенген.

Припомняме, че по-рано министър на вътрешните работи Иван Демерджиев сподели, че е оптимист, че България ще влезе в Шенген при започване на втората половина на тази година. Демерджиев се срещна с министъра по миграцията и убежището на Гърция Нотис Митарачи.

Митарачи счита, че България и Румъния дават отговор на условията за влизане в Шенген и уточни, че страната му се е заела да посредничи за по-бързия банкет.

Във връзка с незаконната миграция Демерджиев сподели, че България и Гърция ще употребяват идните европейски конгреси, с цел да ангажират вниманието на Европейските съюз и комисия по въпроса с опазването на външните граници.

Той счита, че за оправянето с противозаконната миграция основен е и разговорът с Турция.

В ефира на Дарик предходната седмицаНиколай Стайков, съосновател на Антикорупционен фонд и проверяващ публицист, съобщи по същата тематика: " Шенген не е нещото, което би трябвало да бъде издигнато в фетиш и да се влезе в пространството непременно ".

За него е доста по-важнопърво да се покаже, че има работещи системи за надзор на придвижването на хора, артикули и капитали, да се преодолеят тихите провали на системата е на дневен ред и да проработи системата, а не просто да получим някаква съответна дата за банкет.

Междувременно стана ясно, че безусловно за минута оградата по границата ни с Турция може да се преодолее. Това сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров по време на обход на възпрепятстващото оборудване наоколо до Елхово.По думите му оградата непрестанно се поддържа и възвръща, а след това надлежно поврежда от мигрантите или естествени процеси. Тодоров уточни, че цялото продължение на защитното ни оборудване по границата с Турция ще бъде оборудвано със сензорни линии и термо-видео системи.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР