Първи декември е световен ден за борбата срещу СПИН. Правителствени и

...
Първи декември е световен ден за борбата срещу СПИН.
Правителствени и
Коментари Харесай

ХИВ мутира многократно повече от коронавируса

Първи декември е международен ден за битката против СПИН.

Правителствени и неправителствени организации по целия свят организират лекции за контрола и предварителната защита на заболяването. 

В България към 4 000 души са регистрирани с ХИВ зараза. 

" Темата главно се разяснява на 1 декември или в случай че има проблем с лечението за пациентите. Не се дава публичност. Расте броят на инфектираните с ХИВ. В международен мащаб, към края на 2021 година, към 34 млн. са хората, живеещи с ХИВ. От началото на пандемията - 80-те години на предишния век, са над 80 млн., т.е. близо половината от хората, живеещи с ХИВ, са починали от това заболяване ", сподели ръководителят на катедрата по Инфекциозни заболявания в Медицинския университет доц. доктор Нина Янчева в студиото на " България заран ".

ХИВ към този момент се възприема като хронично заболяване. От 1995 година е налична комбинирана терапия с медикаменти, с която се блокира възпроизвеждането на вируса и се стига до положението " неоткриваем вирусен товар ", уточни гостът.

" Проблемът при тази зараза е, че остава един вирус в спящо положение, в така наречен вирусни депа. Ако се спре лечението, вирусът стартира да се развъжда още веднъж. Тази терапия за момента е пожизнена. Човек би трябвало да приема медикаменти всеки ден, само че приемайки лечението, продължителността на живота на хората не се разграничава значително от тази на хората без ХИВ ", изясни доцент доктор Янчева пред Bulgaria ON AIR.

До момента има единствено 5 случая на излекувани от инфекцията. Четири от тях са пациенти, които освен ХИВ инфекция са имали и злокачествени кръвни болести, стана ясно още от думите ѝ.

" След тежка химиотерапия получават костно-мозъчна трансплантация с разновидност, която прави невъзможно клетките на имунната система да се свързват с ХИВ вируса. При тези четирима пациенти лечението за ХИВ е спряна и след този интервал не се открива вирус в кръвта. Водят се излекувани. По-интересна е петата пациентка, диагностицирана с ХИВ през 2006 година Започва терапия, само че за малко. Впоследствие сътрудниците от Испания откриват, че в продължение на 15 години, дамата управлява ХИВ вируса, без да приема лекарства ", добави тя.

Доц. доктор Янчева напомни, че компанията Moderna работи и за ваксини против ХИВ. Все още обаче текат изследвания.

" ХИВ вирусът мутира. В рамките на пандемията с Ковид-19 населението разбра какво е разновидността. Вирусът на ХИВ претекста неведнъж повече от SARS-CoV2. Това пречи да се създаде ефикасна ваксина ", разясни доцент доктор Янчева.

Специалистът моли за годишни проучвания, тъй като колкото по-рано се диагностицира инфекцията, толкоз по-ефективно е лекуването.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР