Първата въздушна линейка може да участва в планинско спасяване, но

...
Първата въздушна линейка може да участва в планинско спасяване, но
Коментари Харесай

Първата въздушна линейка няма лебедка

Първата въздушна кола за спешна помощ може да взе участие в планинско избавяне, само че единствено в случай че потърпевшият бъде пренесен до място, където е допустимо кацане. Причината е, че машината няма лебедка. В планината обаче места за кацане нормално няма и наподобява, че за планинските спасители най-малко към този момент смяна няма да има, а те още веднъж ще би трябвало да носят на ръце и с колички потърпевшите туристи до място, което е налично и за хеликоптер, предава.



Последната тежка акция на спасителите в Банско е отпреди два дни. Получават сигнал за умрял мъж в региона на хижа „ Белмекен ”. В този случай мястото е налично за моторни шейни. Но теренът е извънредно тежък и акцията лишава доста време.

„ Около 6-7 часа. Но това е с помощта на моторните шейни, които имаме, както и на опита, който сме натрупали с годините. С хеликоптер, зависи къде е позициониран, можеше да се случи в границите на час, час и половина ”, съобщи Ивайло Валеов от ПСС - Банско.



В тези седем часа екипът е блокиран с акцията и не е в положение да се притече на различен човек, в случай че пострада в планината. Невинаги имат и шанса да могат да употребяват шейни. Преди година след четири дни тежко търсене към връх Вихрен спасителите откриха точната локация на умрял при рухване мъж. След дълги часове преход в тежката зима стигат до мястото, където откриват не едно, а две тела.

„ Ние се надявахме да пристигна хеликоптер от военните, да ни помогне да транспортираме двете тела. Той пристигна, мина над нас и си отпътува. И ние останахме в нищото с двете тела. Ако беше спрял хеликоптерът и ги беше взел с лебедката, щяхме да се приберем в границите на 2-3 часа ”, добави Валеов. 

Затова планинските спасители се надяват първата ни въздушна кола за спешна помощ да бъде приспособена оптимално бързо за избавяне в планината.

„ Хеликоптерът ще реши доста от проблемите. Ще влезем в „ златния час ”, за който се приказва от много от дълго време. Хеликоптерът може да доближи до потърпевшия доста бързо. Ако е оборудван уместно, с лебедка, може да се спусне избавител, да се окаже помощ и да се вдигне индивидът за доста малко време ”, сподели още Валеов. 

Това ще направи акциите по-малко рискови за самите спасители и по-малко мъчителни за потърпевшите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР