Първата в историята на олимпийското карате у нас носителка на

...
Първата в историята на олимпийското карате у нас носителка на
Коментари Харесай

Ивет Горанова: Сега съм в по-добра физическа форма

Първата в историята на олимпийското карате у нас носителка на бронзов орден от Световно състезание за мъже и дами /дисциплина кумите, кат. 55 г, ноември 2018 г/ и от Европейско състезание /март 2019 г/, шампионка на Европейските игри в Минск /юни 2019 г/, споделя пред Пресклуб "България " за смяната в режима в изискванията на изключително състояние, за отлагането на Олимпийските игри и идния празник Великден.

- Ивет, по какъв начин протича един твой ден в този момент в изключителната обстановка? Как поддържаш физическата си форма в домашни условия? Имаш ли други занимания и задължения и какви са те?

- В началото на изключителната обстановка бях малко уплашена, тъй като хората са уплашени и на всички места се приказва единствено за пандемията. В началото на изолацията упражнявах един път дневно и имах доста свободно време. Толкова доста, че не се усещах удобно и си търсех занимания да го запълвам.

Приемам обстановката като една по-дълга отмора от лагери и надпревари. Имам време да се възстановя изцяло и да се приготвя за идващото съревнование, по всяко време то. Тези дни започнах да упражнявам по два пъти дневно и се пробвам да съблюдавам режима като в спортен интервал.

Успяхме да вземем най-малко уреди от залата и да упражнявам с тях у дома. Хубавото е, че имам огромен двор, който е съвършен за всевъзможен тип тренировки. Имам време за всевъзможни занимания, за които преди не ми е оставало време.

- Липсва ли ти залата за тренировки?

- Определено ми липсва залата. Забравила съм възприятието да си облечеш кимоното и да стъпиш необут на татамито.

- Чуваш ли се постоянно с твоя треньор Ангел Ленков, с твоите съотборници? Какви препоръки и инструкции ти дава треньорът?

- Всеки ден се чуваме и с персоналния ми треньор Ангел Ленков и с кондиционния Светослав Топузов. Коментираме положението ми и тренировките. Опитваме се да импровизираме, тъй че упражненията у дома да са оптимално покрай тези в зала с сътрудник. И двамата треньори ми споделят да не се отпущам, да си слага ясна цел и да мисля за нея всеки ден макар изключителната обстановка. Трябва да сме готови.

- След какъв брой време смяташ, че можеш да възвърнеш положителната си спортна форма, когато ситуацията в страната и в света се възстановява и ти още веднъж спазваш нормалния режим на натоварване?

- Мога да кажа, че в този момент съм в по-добра физическа форма. Единственото, което ще е мъчно да си възвърна, е усетът в срещата, тъй като всички надпревари са отсрочени и в този момент нямам тренировки със спаринг-партньор. Все отново мисля, че един месец ще ми е задоволителен да вляза в доста добра спортна форма.

- Как посрещна новината за отсрочване на Олимпийските игри с една година? За теб това спомагателен късмет ли е от гл.т. на удълженото време за подготовка или по-скоро спомагателна тежест?

- Мисля, че отлагането на Игрите персонално на мен иска ми се отрази позитивно. Ще имам повече време да се приготвя освен физически, само че и душевен, с цел да печеля квота. Единственото, което ми се обърка, е кандидатстването за университет.

- Народът споделя: "Всяко зло за положително ". Кое е за теб положителното в неприятното отделяне на хората от естествения живот?

- Това е много тежък интервал, най-много за доста хора, които чакат края на месеца до заплата. Безработицата е огромна и ще настъпи икономическа рецесия. След пандемията хората ще стартират да ценят и дребното, което са имали, ще ценят доста повече своята работа. Изправени сме пред съществено тестване. Трябва да преодолеем огромно затруднение и да запазим здравето си.

- Тази неделя е Великден. Ще боядисваш ли яйца, ще участваш ли в приговянето на празничната софра?

- Това е един от най-хубавите празници за нас, християните. Радвам се, че най-малко тази година ще съм със фамилията си и ще се включа в боядисването на яйцата. За страдание, няма да посрещна Христовото Възкресение в черква вечерта, само че всички би трябвало да сме рационални и да се вслушаме в апела на лекарите да си останем вкъщи.

- А какво е нормалното ти меню, с цел да поддържаш тежестта си? Обичаш ли сама да си приготвяш храна?

- Опитвам се да съблюдавам режим като в спортен интервал. Сутрин хапвам овесени ядки, на обяд - месо или риба със салата, вечер - салата. Нямам положителни готварски умения, само че в този момент се пробвам понякога да сготвя нещо.

- Какво си пожелаваш?

- Пожелавам си здраве, същото поисквам и на всеки човек. Нека хората да се държат душевен и когато завърши изключителното състояние, да се върнат към естествения живот с още по-голяма мотивация и целенасоченост!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР