Първата пратка ваксини Pfizer, дарение от Република Сърбия, пристигна вчера

...
Първата пратка ваксини Pfizer, дарение от Република Сърбия, пристигна вчера
Коментари Харесай

Заев: Вучич лично ни достави ваксини от братска Сърбия

Първата пратка ваксини Pfizer, подаяние от Република Сърбия, дойде през вчерашния ден на граничния пункт Табановце, оповестиха македонските медии, представени от БГНЕС. Първите 4800 от плануваните 8000 ваксини против COVID-19 бяха предадени на премиера Зоран Заев персонално от сръбския президент Александър Вучич.

Доставката на ваксини от Сърбия трябваше да се случи преди няколко дни, само че беше отсрочена заради механически аргументи, заради хармонизирането на техническата документи. Става въпрос за общо 8000 ваксини на Pfizer, които Сърбия дава на районен съд Македония. В допълнение към тази пратка от Китай се чака да бъдат доставени 200 000 дози ваксини, за които в понеделник е подписано съглашение. До събота над 40 000 жители на районен съд Македония показаха интерес към имунизирането посредством онлайн приложението. Министерството на здравеопазването осведоми, че 12 652 души са се записали за имунизация посредством персоналните лекари.

Според проекта на способените институции в първата група за имунизация са здравните служащи и хората над 70 години. Премиерът Зоран Заев оцени приемането на ваксини от Сърбия като “акт на огромна взаимност, другарство и първа помощ от братския сръбски народ към македонския народ”. “Инициативата е на президента Вучич, с който поддържаме постоянна връзка и желая да благодаря на него и на премиера Бърнабич и на всички хора, които са работили през всички тези дни”, сподели Заев. Това, добави той, е първата пратка, а тези дни ще дойдат и останалите ваксини.

“Много е значимо, че първите ваксини у нас пристигнаха таман от братска и другарска Сърбия и те ще обгръщат всички здравни експерти – лекари, медицински сестри и всички, които работят в COVID-центрове в цялата страна”, сподели министър председателят. Той акцентира, че границите със Сърбия са отворени заради самодейността, която съществува в Западните Балкани за увеличение и развиване на районното съдействие, наричано от някои ​​”мини Шенген”. “Както и да го назовават, това е израз на другарство и съдействие. На 24 февруари ще подпишем съглашения и меморандуми с президента Вучич и премиера Еди Рама в няколко области на взаимопомощ. Сътрудничеството ни се разраства и македонският и сръбският народ би трябвало да знаят това, тъй като работим, с цел да бъде по-добре и за двете нации”, сподели Заев.

“Коронакризата ще продължи дълго и всички би трябвало да си оказват помощ – и в Сараево, и в Подгорица, и в Прищина, и ние нямаме проблем с това. Помощ от Европейския съюз също ще пристигна по-късно, само че ние можем да си помогнем едни на други”, сподели от своя страна сръбският президент Александър Вучич. Премиерът Заев уточни, че връзките със Сърбия и Албания са образец за съдействие. “Искаме да покажем доста повече от постигнатото досега. Вратите са отворени за Косово и БиХ и Черна гора и аз имам вяра, че те ще се причислят към тази самодейност доста скоро, тъй като тя носи единствено положително и изгоди за хората. Очакваме Европейският съюз да изпрати имунизациите в символ на взаимност доста скоро. Комисар Вархели разгласи 70 милиона евро помощ, а аргументите за нея са неналичието на ваксини”, сподели Заев. При такава липса на количества, акцентира той, сръбският народ отделя от своите ваксини и ги дава на македонския народ. “Това е съществено обръщение за приятелство и другарство, което нашият народ сигурно ще оцени”, акцентира Заев.

“Ние сме дребна страна и дружно с всички страни от Западните Балкани положихме старания и постигнахме съглашение с “Pfizer” и “Sinofarm” от Китай. В края на седмицата чакаме в нашата страна да дойдат ваксини от Китай “, сподели Заев в отговор на въпрос. “Почти 2 милиона ваксини към този момент са пристигнали в Сърбия, на следващия ден ще получим още 41 000 ваксини на Pfizer и след няколко дни чакаме да дойдат първите 150 000 от имунизацията на Astra Zeneka. Това изискваше месеци договаряния и не беше елементарно. Готови сме да помогнем на другите в района,” сподели Вучич. Той акцентира, че Сърбия има отлични връзки с македонската страна и добави, че смята за собствен дълг да ѝ оказват помощ при имунизацията против COVID-19. “Поздравявам братския македонски народ за началото на имунизацията и поисквам доста здраве на всички граждани”, сподели Вучич.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР