Първата партия ГЕРБ-СДС още не са си свършили работата. Те

...
Първата партия ГЕРБ-СДС още не са си свършили работата. Те
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Първите две партии тупат топката и разиграват циркове

„ Първата партия ГЕРБ-СДС още не са си свършили работата. Те са длъжни по конституция да показват тяхното виждане, техния план и цели, с цел да реши Българската социалистическа партия дали и при какви условия бихме подкрепили. От ГЕРБ имат опция да предложат национални цели, да се опитат да създадат консенсус не на съдружна основа, а на общонационална. И тогава членовете на нашата партия ще кажат своята дума дали поддържат включването на Българска социалистическа партия в реализацията на национални цели, без да имаме коалиция с други партии. Заявихме, че няма по какъв начин да подкрепим държавно управление на ГЕРБ “.

Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев в ефира на Euronews Bulgaria.


По думите на социалиста държавно управление на малцинството е невероятно. Той уточни, че в тази комплицирана политическа конюнктура никоя партия не би могла да ръководи като малцинство, тъй като ще се окаже „ пленник “ на останалите – защото болшинството във всеки миг може да ги смъкна от власт и да ги изнудва да подхващат деяние, каквото желае болшинството.
Проф. Гечев съобщи, че би трябвало да се приказва за национални цели, по които да се работи. Той уточни, че Украйна не следва да бъде подобен приоритет за бъдещето на България, а на напред във времето би трябвало да стоят значимите въпроси като бюджета, който всеки български жител чака да бъде признат: „ Сроковете изтичат. Това, което споделя служебният кабинет е хубаво да си го запишат и да си го четат. Бъдещо държавно управление не е длъжно и никога няма да извършва някакви бюджетни прогнози на служебно държавно управление. Евентуално ново държавно управление ще си направи нов бюджет. Защото това, което предлага служебното държавно управление, е политическа поръчка “, сподели социалистът и уточни обстоятелствата.


„ Първо, служебното държавно управление споделя, че бюджетът се намира в неприятно положение и бюджетният недостиг може да бъде 6,4%, може да бъде и 10%, единствено че те са заложили финансови разноски над 10 милиарда лева в случай, че България не е харчила до момента в никакъв случай повече от 2,5-3 милиарда лева разноски. Тоест при авансово планувани 5 милиарда, те са заложили над 10 милиарда, които няма по какъв начин да бъдат усвоени. Те априори са надули бюджетния недостиг, с цел да плашат хората “, сподели Гечев и изясни, че вероятните аргументи да го вършат е, тъй като желаят актуализация на бюджета или при положение, че нов длъжностен кабинет остане на власт, той да си харчи на мира.


Социалистът добави, че по последните данни изнесени от Народното събрание, фискалният ни запас би трябвало да е най-малко 11 милиарда лева, което е над 2 пъти повече от минимума, а държавният дълг е 4 пъти по-малък от този на страните членки на еврозоната и над 2 пъти и половина по-малък от Маастрихтските критерии от 60% от Брутният вътрешен продукт. „ Даже това, което плаши служебното държавно управление, с едно число, което не звучи добре – 70 милиарда лева след 3 години, това ще бъде два пъти по-малко от оптималния критерии Маастрихт на Европейски Съюз. България и Естония са отличниците на Европейски Съюз във връзка с дълг “, добави проф. Гечев.


Той разяснява и тематиката за влизането на България в еврозоната: „ Българска социалистическа партия има решение, че ние сме „ за “ приемането на еврото, само че не непременно, а когато българската стопанска система няма да понесе загуби от влизането. Ние сме „ за “ еврото, само че считаме, че не сме подготвени да влезем. Що се касае до индикаторите, които не сме изпълнили, това е върхът на политическия и икономическия цинизъм, тъй като страните в еврозоната, имат по-лоши стопански индикатори, касаещи еврозоната от България – техните бюджетни дефицити са по-големи от тези на България, а еврозоната е затънала в задължения. Тези, които са нарушили личните си правила и за държавен дълг, и за бюджетни дефицити, да размахват пръст на България, е цинизъм “, изясни проф. Гечев.
На въпрос ще има ли постоянно държавно управление, социалистът изясни: „ Ще има ли държавно управление с първия мандат е въпрос, който би трябвало да бъде заложен на Бойко Борисов. Той е водач на първата политическа партия и те са на ход сега, според Конституцията. Първите две партии тупат топката, разиграват циркове в и отвън Народното събрание, ревизират си описите на министри, пишат си двойки в бележниците. Да отговорят какво би трябвало да се прави, първите са на ход в този момент “, изясни социалистът.
„ Ние сме основни, тъй като в случай че първите две партии не се схванат, както все още наподобява, тогава идващите не могат да създадат държавно управление под никаква форма без Българска социалистическа партия. Ние осъзнаваме, че сме основни “, уточни още той.

„ Вярваме и гледаме обстоятелствата. Когато забележим програмата, която се показва от партията, която търси съдействие, тогава ще отговорим дали бихме подкрепили – след вътрешнопартийно допитване. Българска социалистическа партия е партия, която е над 130 години на политическия терен, тъй като е постоянно подготвена. Ние постоянно сме подготвени да обсъждаме неща, които са потребни за България. Имаме кадрови капацитет, имаме и хрумвания. Ако се обединим към такива национални цели, има късмет да се сформира постоянен кабинет “, сподели още проф. Гечев в ефира на Euronews Bulgaria.
„ Съдебната промяна е приоритет и би трябвало да се организира по отношение на европейските стандарти, тъй че органите да работят дейно “, уточни още социалистът.


Попитан по отношение на новината, че Екологичен потенциал ще гласоподава за утвърждението на Истанбулската спогодба, социалистът сподели: „ Ще използваме всички средства на българската страна, с цел да се противопоставим на това. Конституционният съд реши, че Истанбулската спогодба опонира на главния български закон. Като български жител запитвам, от кое място накъде от Брюксел ще трансформират Конституцията на България и ще ни натрапват закони, които опонират на традициите на българския народ, на християнството и на нашите разбирания. Никой не е акредитиран да прекроява българската конституция “, безапелационен бе проф. Гечев.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР