Първата научна конференция,,Физическо възпитание и спорт- история, съвременно развитие, иновации“

...
Първата научна конференция,,Физическо възпитание и спорт- история, съвременно развитие, иновации“
Коментари Харесай

Спортисти обсъждат актуални проблеми на физическото възпитание и си спомнят за спортните герои на Кюстендил

Първата научна конференция,,Физическо образование и спорт- история, модерно развиване, нововъведения “ стартира в Кюстендил.

Тя е посветна на спортните герои на Кюстендил.Участниците бяха поздравени от кмета Петър Паунов.

„ Благодаря ви за всичко, което направихте, за това, че следвайки будителите на Средновековна България изградихте генерации, създадохте спортисти, с които се гордеем по целия свят.Горчиво скърбя, че още веднъж на вас се падна тежката задача за сближение на България и да възродите Българския дух и се веселя, че вие го носите и го предавате на генерации треньори ”, съобщи кмета на Кюстендил.

Организатори са Асоциация на спортните педагози,община Кюстендил и Регионален исторически музей „ акад. Йордан Иванов “- гр. Кюстендил

Конференцията откри проф.Симеон Йорданов, който акцентира приноса на спортистите на Кюстендил в Българският и международен спорт. Като една от задачите на конференцията той уточни задълбочаване на работата по написване на разнообразни материали и писания за история на спорта и в частност на спортовете лека атлетика, художествена гимнастика.Той описа за спортните герои на Кюстендил.

„ 12 швейцарски учители идват да преподават в България по контракт с държавното управление на Стефан Стамболов.Кюстендил има шанса, тъй като тук идва за 2 години по контракт Даниел Бланшу, който прави гражданска война в образованието по гимнастика в Кюстендил.Въвежда уредите висилка, шведска стена, успоредка.Той основава Осоговски левент, които вършат възторг с осъществяванията си пред цар Фердинанд ”, сподели проф.Симеон Йорданов.

Той напомни работата на почетния жител на Кюстендил Крум Лекарски, който взе участие в Олимпийските игри в Париж и Амстердам.Димитър Еремиев, преподавател по гимнастика в Кюстендил, неговият наследник Еремийчо Еремиев- първенец на България по овачарски скок, хвърляне на диск.Светослав Джумалиев, Константин Сотиров, Райна Афионлиева, Блага Шишкова, Филка Раденкова, Недялка Ангелова, Владимир Табаков.

В програмата през днешния ден са включени и полемика по настоящи проблеми на физическото образование и спорта с учители по физическо образование и треньори по тип спорт.Награждаване на учители по физическо образование, треньори, спортни деятели и спортисти, за заслуги в развиването на спорта в Кюстендил и страната.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР