Първата химическа лаборатория у нас, разкрита извън столицата, е била

...
Първата химическа лаборатория у нас, разкрита извън столицата, е била
Коментари Харесай

Лаборатория следяла за качеството на храната още преди столетие във Варна

Първата химическа лаборатория у нас, разкрита отвън столицата, е била във Варна. Тя е проработила през 1911 година. Главната ѝ задача била контролът и на хранителни артикули и общоупотребими предмети. Следяла е в здравно отношение продуктите да са доброкачествени, естествени, да не са развалени или приготвени по метод, който може да навреди на човешкото здраве, а в икономическо отношение продуктите да не са имитирани със сурогати или субстанции, които въпреки и да не са нездравословни за здравето, само че повреждат консуматора парично.

Това се споделя в публикация за активността на лабораторията през 1933 година в брой на Варненски общински вестник от 1934 година, наличен в цифровата библиотека „ П. Р. Славейков “.

През изтеклата 1933 година общинската химическа лаборатория, въпреки и с известни усложнения заради оскъдност на материали и липса на задоволителен личен състав, е функционирала постоянно и вярно. Броят на осъществените в лабораторията през същата година химически разбори е рекорден за нейното битие.

Създадена през 1911 година, тя е била за горделивост на Варна, първата химическа лаборатория в провинцията. През своето 23-годишно битие варненската общинска химическа лаборатория настойчиво и с надълбоко схващане за предоставените ѝ задания е правила своята работа. Макар в предишното нейната активност да е бивала незадоволително добре оценена както от обществото, по този начин и от някои фактори на ръководството, в последните години обаче, получените резултати демонстрират по най – неоспорим метод смисъла на лабораторията по повод опазването на здравето и опазване икономическите ползи на поданството и общината – фалшификацията на питателните артикули е доста намаляло.

В началото на проучванията над 50% от изследваните проби били ненормални. През 1930 година има минимален брой ненормални артикули, което се дължи на засилена контрола и нови способи за проучване. Но незаконни фалшификации, какъвто бе казусът с аления пипер във Видин преди 7 – 8 години, който коства живота на няколко български жители, са изключени, се споделя още в изданието.

Изследвани са мляко, брашно, самун, риби, оцет, червен пипер, зеленчукови консерви, вода за пиянство, лекарства, газьоли, козметически, урина, месо и творби, растителни масла, скотски мазнини, мед, овощни творби, захарни творби и други.

Отчетени са отклонения на артикули в съвсем всички хранителни групи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР