Първата група от 149 граждани от Афганистан пристигна снощи на

...
Първата група от 149 граждани от Афганистан пристигна снощи на
Коментари Харесай

Първите 149 афганистанци пристигнаха в Скопие

Първата група от 149 жители от Афганистан дойде нощес на летището в Скопие от Грузия, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщи МИА.
Той уточни, че първата жена, която е слязла от самолета, е била в 39-та седмица от бременността и с кола за спешна помощ е била откарана в гинекологичната клиника в Скопие.

Ръководителката на незабавна помощ Милица Бубало съобщи, че измежду пасажерите е имало още четири бременни дами.

Солидарността, за която приказваме от няколко дни, през днешния ден демонстрираме на дело и посрещаме с добре пристигнали тези, за които това е най-нужно, сподели Османи. Той уточни, че страната е дала единодушие да одобри към 750 жители, най-вече дами и деца на работещи в интернационалните организации.

Министерството на здравеопазването ще обезпечи PCR проби и опция за имунизация за пристигналите афганистанци. При идването на афганистанците ще бъдат раздадени пакети с храна и с рейсове ще бъдат откарани на медицински прегледи, отбелязва МИА.

От държавното управление в Скопие обявиха, че става въпрос за афганистански жители, чийто живот е бил заплашен от талибаните и на които държавното управление в Скопие оказва помощ да си спасят живота. Това са жители, които 20 години са работили за демократичните институции, задачи и интернационалните организации в Афганистан. На жителите от Афганистан, които имат статут на лица с краткотрайно престояване в страната, се издава виза за престой от 90 дни, след което те би трябвало да заминат за друга безвредна дестинации или за Съединени американски щати, разясниха от държавното управление в Скопие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР