Първaта германска компания, която използва комерсиалните водородни влакове, сменя посоката

...
Първaта германска компания, която използва комерсиалните водородни влакове, сменя посоката
Коментари Харесай

Мечтата за първата водородна железопътна мрежа в Германия избледня по-бързо, отколкото беше нужно да се реализира

Първaта немска компания, която употребява комерсиалните водородни влакове, сменя посоката и вместо това гледа към напълно електрическо бъдеще.

Това е LVNG, немска държавна железопътна компания, която стартира да създава начини за последователно унищожаване на дизеловите транспортни средства от 2012 година насам. През септември 2018 година тя стартира да пуска влакове с водородни горивни кафези или влаковете Alstom Coradia iLint на френската група Alstom. Те движат по направления в района на Долна Саксония.

Пускането им по железопътна връзка през август 2022 година към този момент беше дерайлирано няколко пъти. Влаковете се нуждаеха от нов хардуер и програмен продукт Имаше и дефицит на водачи и доста малко подготвени по какъв начин да работят с водородни влакове, а през зимата имаше проблеми на станцията за зареждане с водород.

Година след стартирането в комерсиалната мрежа, управляващите в Долна Саксония изоставиха концепциите за бъдещи водородни влакове с аргумента, че моделите с електрическа батерия " са по-евтини ".

Малко числа за водородните и електрическите влакове
Сумата, която LNVG е вложила във водородни влакове е 93 милиона евро 14 влака с водородни горивни кафези на LVNG започнаха търговски интервенции предишния август по маршрута сред Куксхафен, Бремерхафен, Бремервьорде и Букстехуде. Обхватът на модела Alstom Coradia iLint е 1000 километра . Това им разрешава да работят през целия ден единствено с един контейнер водород в мрежата на железопътната линия Елба-Везер Приносът на федералното държавно управление посредством безплатна помощ за плана е 8,4 милиона евро. Повече от половината от това финансиране беше изразходвано за първата в света станция за зареждане с водород, издигната от Linde в град Bremervörde
В дълготраен проект обаче водородните влакове ще излязат с 80% по-скъпи, спрямо електрическите варианти , съгласно изследване от 2022 година, поръчано от немската провинция Баден-Вюртемберг

Ето за какво държавното управление на Долна Саксония възнамерява да вкара до 2029 година 102 нови акумулаторни електрически влакове. Всички дизелови влакове ще бъдат отстранени до 2037 година В употреба ще бъдат въведени и 27 броя влакове без акумулатори, свързани с контактна мрежа на локално равнище, споделя Quartz.

Alstom също работи и с чешкото държавно управление за въвеждането на водородни влакове в страната, която е изправена пред сериозна рецесия във връзка с природния газ, от какво стартира Украйна през февруари 2022 година Русия им беше главен източник на импорт на природен газ.

Водородните планове на други места по света:

Миналата година Калифорния направи поръчка за над 20 водородни влака за междуградски пътувания

В Япония East Japan Railway пък тества трен, задвижван с водород, за да стартира търговски интервенции до 2030 година

По-рано тази година в Италия министерство на инфраструктурата и превоза отпусна 300 милиона евро за шест плана за превръщане на дизеловите влакове във водородни

Китай даде поръчка през юни, че ще пусне най-мощния водороден трен в света. Смята се, че моторът " Ningdong ", кадърен да носи 270 кг полутечен водород, може да работи до съвсем осем дни и да се презарежда за два часа.

С финансова помощ от Германия, Намибия може да пусне първия в Африка водороден локомотив.

Индия желае да пусне 35 водородни влака
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР