Първата емисия държавни ценни книжа на правителството за 2020-та бе

...
Първата емисия държавни ценни книжа на правителството за 2020-та бе
Коментари Харесай

Новите български ДЦК носят отрицателна доходност на инвеститорите

Първата емисия държавни скъпи бумаги на държавното управление за 2020-та бе пласирана при огромен интерес и ще носи на вложителите си негативна рентабилност. С други думи при падежа на облигациите те ще получат от страната по-малко от това, което в този момент са й дали назаем. Казано по различен метод, купувачите на тези ДЦК ще си заплащат за това, че са дали пари на бюджета.

Това излиза наяве от известието на Българска народна банка през днешния ден за резултатите от извършения аукцион за разпространение на пет годишни държавни съкровишни облигации с общ номинал от 200 млн. лв. и годишна рента от 0.01%. Направените на аукциона поръчки са за 497.25 млн. лв., което дава коефициент на покритие от 2.49 пъти. Средната цена на тези поръчки е 100.23 лв. за 100 лв. номинал, което образува междинна рентабилност от минус 0.04 %.

Министерсвото на финансите е одобрило поръчки за 200 млн. лв. със междинна цена от 100.58 лв. за 100 лв. номинал, които образуват среднопретеглена годишна рентабилност от минус 0.11%, като има облигации, за които вложителите са платили по 101.11 лв. за 100 лв. номинал, като по този метод са приели негативна годишна рентабилност от минус 0.21 %.

Въпреки това за банките тази негативна рентабилност е доста по-изгодна от тази, при която държат парите си в Българска народна банка - минус 0.7% годишно, което изяснява интереса към тези дългови бумаги на държавното управление. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР