Първата българска световна шампионка и носителката на олимпийски медали в

...
Първата българска световна шампионка и носителката на олимпийски медали в
Коментари Харесай

Йорданка Благоева представи филма “Отвъд скока“ в Благоевград

Първата българска международна шампионка и носителката на олимпийски медали в дисциплината скок на височина Йорданка Благоева дойде в Благоевград, с цел да показа документалния филм “Отвъд скока”. Десетки спортисти, поданици и посетители на града се събраха в зала “22 септември “, с цел да се срещнат с именитата българска спортистка и да се срещнат с биографичната продукция, отдадена на живота и достиженията й.

Йорданка Благоева получи и приветствен адрес от кмета на Благоевград доктор Атанс Камбитов, в който написа: “За мен е чест, че приехте поканата да визиите биографичния си филм точно в Благоевград. Вярвам, че образците за непримиримост, мощ на духа и градивни стъпки към триумфа, поместени в продукцията, са скъп урок за българското общество. Те са и мотив за национална горделивост!

Вярвам, че този филм възпитава и би трябвало да доближи до класните стаи, до младото потомство, до нашите деца! Вие сте персона, която потвърждава, че няма невъзможни неща и непокорими върхове! Вашият образец е част от нашата история, настояще и бъдеще! Вярвам, че в България порастват деца, които следват Вашия път към триумфа! “.

Преди формалното показване на кино лентата Йорданка Благоева бе посрещната от заместник-кмета по просвета и филантропични действия на община Благоевград Христина Шопова, която връчи почетен плакет на спортистката.

Филмът “Отвъд скока “ е основан във връзка 70-годишния празник на Йорданка Благоева. Главен сценарист е Златомир Коларов, а втори сценарист и режисьор е Валентина Фиданова-Коларова.

Йорданка Благоева е родена на 19 януари 1947 година Тя е емблематично име за българската лека атлетика за всички времена. Участвала е в четири олимпиади, има два олимпийски медала и пет международни върха на висок скок.

Йорданка Благоева основава и първата федерация по аеробика у нас и за малко време наши представители печелят и първите международни награди по аеробика. Тя продължава да взе участие в публичния живот на спортна България и е една от най-популярните дами в страната ни.

Милчо Максимов
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР