Първа национална кръгла маса, посветена на потенциала и възможностите пред

...
Първа национална кръгла маса, посветена на потенциала и възможностите пред
Коментари Харесай

Експерти обсъдиха потенциала на българските селскостопански продукти, храни и напитки

Първа национална кръгла маса, отдадена на капацитета и опциите пред българските обичайни селскостопански артикули, храни и питиета, се организира в Аграрен университет – Пловдив на 28 юни 2022 година Хибридното събитие събра на едно място представители на академичната общественост, бизнеса, неправителствения бранш, представители на локалните инициативни групи за местни храни и риболовство, специалисти с потвърден опит, студенти.

Кръглата маса бе проведена по самодейност на господин Георги Събев, докторант в Аграрен университет- Пловдив и длъжностен заместник-министър на земеделието, храните и горите през 2021 година, в съдействие с Аграрен университет - Пловдив и Университета по хранителни технологии. Доц. доктор Боряна Иванова, заместник-ректор на Аграрен университет, откри кръглата маса и поздрави участниците за инициативността им, като акцентира значимостта на локалните храни за стопанската система на страната и ролята на обединените усилилия на обществото за опазването им.

" Много хора и организации работят с и за български обичайни селскостопански артикули, храни и питиета, само че липсва обединен конгрес, в границите на който могат да се обменят отзиви, да се демонстрират положителни практики, да се разискват настоящи законодателни и стратегически документи от национално или европейско значение, както и да се работи за единна рамка за остойностяване на капацитета на тези артикули. Често липсва продължение на съдействие или пък следващо развиване, когато завърши планово финансиране за план, артикул или район. Това не развива локалните общности, таман в противен случай. Време е да се сътвори платформа, на която хора, обединени от единодушие - от науката, бизнеса, локалната администрация, неправителствения бранш и специалисти могат да обменят опит, да споделят с специалисти от страната и чужбина и да работят за усилване на локалните стопански системи, изключително в селските региони “. 

Това разяснява Георги Събев, понастоящем парламентарен консултант по земеделие и риболовство в Европейския парламент.

Участниците се сплотиха към мнението работата в този формат да продължи и да се развива, тъй като към българските обичайни селскостопански артикули, храни и питиета има доста належащи въпроси, чиито решения би трябвало да бъдат открити в най-кратко време. Г-н Събев акцентира, че това е първото събитие от поредност от дискусионни конгреси, които възнамерява да се провеждат в бъдеще.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР