Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен театър. Една

...
Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен театър. Една
Коментари Харесай

​Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен театър

Първа копродукция на Старозагорската опера с италиански оперен спектакъл. Една от рядко изпълняваните опери на Верди " Атила " е взаимният план, който ще има премиера в края на септември първо в операта в Каляри, а идващото лято и на стадион " Берое ". Постановката беше показана пред медии и експерти в Българския културен институт в Рим.

Темата на операта " Атила " в действителност е разновидност на по този начин обичания сюжетен лайтмотив на Верди за независимостта на италианската нация от непознато настъпление. Както и в други негови произведения и тук патритоизмът му се излива в ярки, избухливи мелодии. В сърцето на Рим, там където Колизеума пази загатна за гладиаторски борби и императорско великолепие, всяка антична колона би могла да е част от декора на операта " Атила ". Затова да се показа един толкоз значим взаимен план тук е натурален избор.

В Италия " Атила " не се слага постоянно. Това е извънредно значима опера, всички опери на Верди са такива, само че става дума за младежка, динамична опера с изключителна стойност, само че не и лесна за слагане от техническа и режисьорска позиция, поради известната ораторска неподвижност. Но считам, че тази опера не може да липсва от репертоара на който и да е спектакъл и че предлага изключителна палитра от гласове и от функции. Кратка опера, като мълния, само че доста възнаграждаваща във връзката с публиката.

Преди три години сценографът Салваторе Русо, който от дълго време постоянно работи в България показва шефа на операта Стара Загора Огнян Драганов на шефа на операта в Каляри Клаудио Ораци. Симпатията сред двамата е мигновена и по този начин стартира взаимната работа по операта " Атила ".

Този човек е един от най-успешните мениджъри в Италия, човек, който е вдигнал на крайници няколко оперни театъра. По настоящем беше шеф на Каляри и по този начин ние се срещнахме и стигнахме до концепцията да създадем една взаимна продукция, една продукция в едно партньорство, едно взаимно партньорство освен това Старозагорската опера да създаде декорите и костюмите като разноските по тях бъдат поделени.

Премиерите и в Италия и у нас ще бъдат дирижирани от един извънреден диригент - Донато Ренцети. В Каляри поемат риска в ролята на Атила да дебютира младият бас Марко Споти, само че подсилен от опитната Сузана Бранкини в ролята на Одабела. У нас съставът към момента се пази в загадка. И въпреки всичко -Юлиян Константинов и Ивайло Джуров са артистите, които с най-голяма възможност ще изпеят " Атила " на стадион " Берое ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР