Първа копка за изграждането на фотоволтаичен парк в Университета за

...
Първа копка за изграждането на фотоволтаичен парк в Университета за
Коментари Харесай

Първа копка за изграждане на фотоволтаична инсталация за производство на електрическа енергия

Първа копка за построяването на фотоволтаичен парк в Университета за национално и международно стопанство направи ректорът проф. доктор Димитър Димитров и Андрей Стойчев от „ Прострийм груп ".

На събитието участваха посетители от държавни и общински институции както и управлението на УНСС, заместник-ректорите и помощник-ректора проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, който дава отговор за реализацията на плана от страна на УНСС.

Строителните действия по фотоволтаична апаратура ще бъдат изпълнени от „ Прострийм груп ", а строителният контрол ще се реализира от „ Бюро Веритас България ".

Ректорът проф. доктор Димитър Димитров даде алегоричен старт на строителните действия с думите:

„ УНСС е един от първите университети в България, които обръщат съществено внимание на внедряване на зелената сила, и първият, който подписа контракт за създаване на фотоволтаична апаратура за произвеждане на самостоятелна и по-евтина ел. сила. Това е извънредно настоящо, поради енергийните рецесии, които ни сполетяха през последните години.

Заедно с фотоволтаичната система, ще разполагаме и с нов съвременен закрит паркинг ". Проф. Димитров акцентира и на спецификата на контракта с „ Прострийм груп ". „ Това е ЕСКО контракт, т.е. университетът не заплаща сумата за осъществяване на публичната поръчка, а разноските се изплащат през цената на ел. силата ".

От името на „ Прострийм груп " Андрей Стойчев, началник планове, поздрави основателите на плана: „ Ръководният екип на УНСС за следващ път потвърди, че е отличник в модерното мислене, тъй като това е първият ЕСКО контракт, който се подписва за план от подобен мащаб с висше образователно заведение. Това е началото УНСС да стане първият зелен университет в Европа.

Постигането на баланс сред възобновимите енергийни източници и енергийната успеваемост и икономическата аргументираност на процесите е нещо, към което ние от „ Прострийм груп " се стремим. Нашият професионализъм, ангажираност и обособеност ще бъдат гаранция за вярното и навременно довеждане докрай на плана ", сподели Андрей Стойчев. На откриването участва и Георги Георгиев от „ Прострийм груп ", отговарящ за съответния план за създаване на фотоволтаиците в УНСС.

Реализацията на плана е на два стадия и е м размер над 2 млн. лева През първия стадий ще бъде проектирана и построена покривна фотоволтаична апаратура и такава на паркинг за произвеждане на ел. сила, а в идващия стадий ще се прави мониторинг на постигнатите резултати, поддръжка и погашение на инвестицията за сметка на постигнатото произвеждане на електрическа енергия, които действия се поемат от „ Прострийм груп ".

На тържественото разкриване беше показана и визуализация на плана, с който УНСС става първият български университет с фотоволтаичен парк като дава и своя принос в осъществяването на Целите за устойчивото развиване на Организация на обединените нации. (Sustainable Development Goals - SDGs).

Не инцидентно събитието се състоя в Световния ден на околната среда и бе последвано от формалното разкриване на новата мрежа за стабилно развиване SDSN Bulgaria, чиято задача е да активизира научната и техническа експертиза от университетските среди, гражданското общество и частния бранш, с цел да поддържа практическото решение на проблемите за стабилно развиване от локален, народен и световен мащаб.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР