Първа копка на метрото край Арена София“ и София Тех

...
Първа копка на метрото край Арена София“ и София Тех
Коментари Харесай

Първа копка на метрото към кварталите „Гео Милев“ и „Слатина“

Първа копка на метрото край „ Арена София “ и София Тех парк беше направена.

Новият сектор е с дължина шест километра и ще има шест метростанции. Той е уголемение на Линия 3 през ж.к. „ Слатина ” и доближава до бул. „ Цариградско шосе ” при Окръжна болница.

Първата копка е на две от новите шест станции на метрото. Това са станция 5 на бул. „ Асен Йорданов “ (срещу зала „ Арена София “) и станция 6, която ще е под локалното платно на бул. „ Цариградско шосе “, против Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Св. Анна “.

Очаква се то да бъде пуснато през 2027 година.

На събитието участваха кметът на София Васил Терзиев, министърът на превоза Георги Гвоздейков, кметът на регион „ Слатина “ Георги Илиев, шефът на „ Метрополитен “ ЕАД Стоян Братоев, регионалният шеф на София Вяра Тодева, ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Бойко Благоев, общинските съветници Георги Георгиев, Борис Бонев и други

„ Това, с което се ангажираме, е да продължим тази добра традиция, тъй че през 2027 година, когато този и други планове бъдат подготвени, отново да има кой да пристигна на първа копка и да продължим с развиването на превоза, сподели кметът Терзиев. Той благодари персонално на Стоян Братоев за работата му по плана “. 

Транспортният министър описа персонална история за потребността от метро - по-рано през днешния ден пътувал от „ Люлин “, където живее, до „ Дружба “ с автомобил. Отнело му час и 5 мин., имало засилен утринен трафик през Орлов мост и край Румънското посолство, който би се облекчил с разширението на метрото. Той си пожела развиване на екологичния превоз и водачите да станат „ клиенти “ на метрото. 

Ръководителят на „ Метрополитен ” Стоян Братоев уточни, че всеки идващ стадий от изглаждането на метрото е значим за столичани, само че този е изключително значим, тъй като със относително дребна дължина от шест километра, ще обслужи повече пасажери на километър, в сравнение с останалите елементи от метрото. В този сектор прогнозата е, че към " София тех парк " има 40 хиляди работни места, на бул. " Цариградско шосе " са над 20 хиляди работни места, а към тези числа влизат и живущите в кварталите Слатина и Гео Милев. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР