Първа копка на дългоочаквания проект за Южен обходен колектор ще

...
Първа копка на дългоочаквания проект за Южен обходен колектор ще
Коментари Харесай

Дълго чаканият Южен обходен колектор тръгва на щастлива дата

Първа копка на дълго чакания план за Южен обходен колектор ще бъде направена на щастлива дата - 11 октомври в 11 часа. Проектът ще завърши до 12 март 2024 година, оповестиха от ВиК Пловдив

На формалната гала са поканени министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков, министърът на околната среда и водите доктор инж. Росица Карамфилова, регионалният шеф господин Ангел Стоев, изпълнителният шеф на „ Български ВиК Холдинг “ госпожа Ирена Георгиева, кметовете на общините Карлово, Стамболийски, Асеновград, Първомай, представители на Главна дирекция ОПОС, както и изпълнителите по плана. 

Тръбата би трябвало да мине от кръстовището на Пещерско шосе по ул. „ Царевец “,  под жп линията, по ул. „ Модър “ около Транспортна болница, по бул. „ Александър Стамболийски “ и ул. „ Нестор Абаджиев “ в „ Тракия “, с цел да се включи в пречиствателната станция. Подобно оборудване се строи на Брезовско шосе.

Колекторът, който ще поеме противоположни и дъждовни води в южната част на Пловдив, е от извънредно значимо значение. Успоредно планът включва промяна на етернитов остарял тръбопровод на бул. " Александър Стамболийски " с нов чугунен. Освен магистрален тръбопровод ще се прекарва и хранителен с отклонения към постройките.

Подземно се пресичат няколко булеварда - Коматевско и Асеновградско шосе, което също е обвързвано със характерна технология. С реализацията на плана най-сетне ще спрат честите повреди на тръбите, инсталирани в средата на предишния век. Новата ВиК инфраструктура е извънредно нужна на жилищния комплекс на бул. " Александър Стамболийски ", който продължава да пораства като гъби след дъжд. Водопроводите и канализацията в тази част на Пловдив от дълго време не дават отговор на повишеното в пъти население.   

Общата стойност на плана е 134 720 653,75 лева, от които близо 81 са европейско съфинансиране от Кохезионния фонд; 14.3 млн. лв. е национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България, а с още близо 17 млн. лв. участва  „ Водоснабдяване и канализация ” ЕООД, гр. Пловдив.

Стартът на Южния обходен колектор забави с няколко месеца осъществяването на пробива " Модър Царевец " за автомобилно свързване на регионите " Западен " и " Южен ". 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР