Първа жертва бе регистрирана по време на протестите в Беларус

...
Първа жертва бе регистрирана по време на протестите в Беларус
Коментари Харесай

Протестите в Беларус взеха първа жертва

Първа жертва бе записана по време на митингите в Беларус през миналата нощ. От вътрешното министерство оповестиха за мъж, който е умрял, откакто в ръката му избухва взривно устройство. " Един от протестиращите се опита да хвърли неидентифицирано взривно устройство към органите на реда. То избухна в ръката му. Мъжът е умрял от пострадванията ", обявиха от министерството.

В Минск към този момент трети ден не престават всеобщи митинги след преизбирането на Александър Лукашенко за президент на Беларус за шести следващ мандат с 80% от гласовете. Опозиционният кандидат Светлана Тихановска отхвърли да признае оповестените резултати и разгласи, че изборите са манипулирани. По време на безредиците са задържани над 3000 души, има десетки ранени и от страна на протестиращи, и от страна на органите на реда.

Междувременно претендентът за президент на Демократическата партия Джо Байдън прикани Лукашенко да се въздържа от принуждение против протестиращите. Той също по този начин изиска бистрота при преброяването на бюлетините.

" Подкрепям тези, които приканват за транспарантно и тъкмо броене на гласовете и освобождението на всички политически пандизчии. Призовавам също президента Лукашенко да зачита правата на мирните стачкуващи и да се въздържа от по-нататъшно принуждение. Народът на Беларус желае гласът му да бъде чут след 26 години систематични репресии при режима на президента Александър Лукашенко. След президентските избори, помрачени от подозрения за подправяне, жителите спокойно стачкуват, изисквайки тъкмо броене на гласовете и биват посрещнати от светлинно-звукови гранати, сълзотворен газ и гумени патрони. Режимът на Лукашенко арестува протестиращи и самостоятелни публицисти и се пробва да заглуши задграничните наблюдаващи. Това не е държание на политически водач, който е убеден, че е спечелил почтено изборите ", съобщи в документално изказване Байдън, представен от БГНЕС.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР