Партньорите в управляващата коалиция приеха вчера пакет от 11 антикризисни

...
Партньорите в управляващата коалиция приеха вчера пакет от 11 антикризисни
Коментари Харесай

Зайкова: Много пари, но нищо от сърце!

Партньорите в ръководещата коалиция одобриха през вчерашния ден пакет от 11 антикризисни ограничения. Премиерът Кирил Петков дефинира този пакет като „ безпрецедентен”. Остойностяването му е за към 2 милиарда лв., а упованията са да се противодейства против рецесията. Какъв обаче е резултатът за хората?

Финансовият специалист Мика Зайкова дефинира ограниченията на държавното управление като „ доста пари, само че нищо от сърце”. „ Това не са антиинфлационни ограничения, а в случай че са антикризисни – те няма да покрият инфлацията”, уточни тя пред "Здравей, България " по "Нова телевизия ".

Премиерът сподели, че пенсиите ще се усилят с 20%, като в тях са включени и коронавирус добавките. Гьоков посочи, че ще са увеличени с 10%. Двата механизма са разнообразни, изясни икономистката. "Това, което сподели министър председателят, в случай че се приложи, пенсиите до 1000 лева ще бъдат ощетени ", добави тя.

Нейните сметки демонстрират, че минималната пенсия няма да се усили толкоз, колкото би трябвало, в случай че се приложи формулата, за която приказва министър председателят. Но тя изясни, че формулата, за която приказва Гьоков е вярната и точно тя ще разреши пенсиите да се усилят по-значително.

"Ако сметнем по формулата на Петков се получава 370+20%-60=384 лева ", пресметна Зайкова.

"Не единствено, че не борят инфлацията тези пари, само че и тя към този момент ги е изяла, тъй като инфлацията е 14,4%. От юли, когато тия ограничения ще влязат, тогава инфлацията ще бъде най-малко над 17% ", безапелационна е тя.

"Понеже приказваме за вложения - това е един от моторите да вдигнем стопанската система и да стопираме инфлацията. Тя може да бъде подбудена и от неверни управнически решения. Една от най-хубавите ограничения е повдигането на тавана на регистрация на Данък добавена стойност, само че тя от по кое време влиза - от 1 януари 2023 година. Тя е толкоз безнадеждно закъсняла, само че желая да обърна внимание на една група хора от 650 хиляди души и това са хората на минимална работна заплата. Тя дава чист приход 550 лева, а не 710 лева До 2025 година тази заплата замръзва и какво вършим с тези хора ", попита Зайкова.

Тя посочи, че елементарен бял самун е 2,50 лева сега. "Разберете, че приносът на нулевата ставка не отива в джоба на потребителя и се разпределя сред производителя и търговеца ", изясни Зайкова. 2,20-0,36=1,84, само че няма да стане толкоз хлябът, пресметна Мика Зайкова.

"Не може всичките 20% да идат в цената. По-голямата част отива в производителя. Не забравяйте, че хлебозаводите работят на газ и това е неприятно и желая да си спомните, че преди няколко дни министър председателят сподели по какъв начин ще ги облекчи през май и юни. Това остава ли ", попита икономистката.

„ Мерките, които поддържат приходите, в това число и пенсиите, ще се усетят. Очакваме и някои други промени, които би трябвало да се случат като обществени помощи и помощи за отопление. Те също ще се усетят от хората”, сподели основният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов.

„ Някои от нещата като нулевото Данък добавена стойност за хляба съгласно мен са пушилка за публиката. Да, ще спести сред 2,20-2,60 лева, в случай че приемем, че цените му на човек паднат. Всеки обаче може да счита дали е по-важно да вземе 100-200-300 лева по-висока заплата, стопанската система да пораства и предприятието да му вдигне заплатата, или страната да му даде с 2 лева по-евтин самун на месец”, добави той.

Според старши икономиста от „ Отворено общество " Георги Ангелов нещата, които ще стигнат като директна поддръжка до хората, са нарастването на пенсиите и данъчното облекчение за деца.

„ Това в действителност е непосредствено връщане на пари, което е нарастване по отношение на предходната или по-миналата година. Едва ли обаче преди да свърши войната хлябът ще поевтинее без значение от каквито и да е мерки”, разяснява Ангелов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР