Партньорите в управлението с нов опит да бъде поправена сглобката

...
Партньорите в управлението с нов опит да бъде поправена сглобката
Коментари Харесай

Втори ден лидерска среща, този път за промени в Конституцията

Партньорите в ръководството с нов опит да бъде поправена " сглобката " на властта.
Този път допирната точка са измененията в Конституцията.

Финансовият министър пък показа план-сметката до края на годината - без орязване на обществените разноски и без повдигане на налозите.

Крачка напред към измененията в Конституцията. Но и крачка обратно от партиите, включително и от Делян Пеевски, който се отхвърли от мястото си в комисията по конституционни въпроси.  В коя посока са стъпките за по-добрия разговор сред сътрудниците в ръководството - и през днешния ден не стана ясно.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи още веднъж седнаха да беседват за измененията в главния закон. И се схванаха - ще изберат напълно нови членове в конституционната комисия в Народното събрание - те ще са специалисти, а не политици.

В идващите 10 дни работна група ще реши дали концепциите за промени да бъдат събрани в общ законопроект.

Денят стартира с изострен звук сред сътрудниците във властта.

„ Колкото по-бързо забравим вчерашната среща, толкоз по-добре, тъй като тя не създаде нищо, с изключение на още една нова разграничителна линия “, сподели Бойко Борисов.

„ Не може всичките проблеми на страната да се решат с един диалог. И би трябвало да създадем общата ни просвета да бъде ежеседмична среща по всички значими въпроси “, сподели Кирил Петков.

Според ГЕРБ на срещата от вторник не са били разисквани значимите тематики като да вземем за пример бюджета. А в нова искра се трансформира помпозното, съгласно Борисов, показване на претендента за кмет на София Васил Терзиев.

„ Казах им, че всеки може да си издига претендент за кмет, само че когато вечерта чуя, че борисовата страна отпреди три години приказки се използват. Асен Василев пристигна, пи кафе и отиде на среща. От нас се желае единствено да натискаме копчета, доколкото разбрах “, съобщи Борисов.

„ Да се приготви едно съдружно съглашение – би трябвало много дълго време. Месеци. Ние нямаме това време. Трябва да действаме в този момент и незабавно. Единственият метод, който работи, е търсенето на консенсус “, счита министър-председателят Николай Денков.

Въпреки несъгласията от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново седнаха да беседват. Този път пристигна и Движение за права и свободи. За измененията в Конституцията.

„ Наясно сме, че това няма да е лек развой, тъй като той изисква болшинство. Това е българската Конституция и е редно да участваме дружно “, сподели Десислава Атанасова.

След един час диалози първо пристигнаха компромисите.

„ Ще изберем чисто нова конституционна комисия, с цел да няма разправии кой къде по какъв начин взе участие. Правя крачка обратно в името на България и на Конституцията, тъй като измененията са неотложни. Крачката я вършат всички, никой няма да излъчва знакови лица от партиите “, съобщи Делян Пеевски.

А по-късно и допирните точки.

„ Посоката е да ограничим безконтролността на основния прокурор, да преформатираме Висш съдебен съвет в единодушие на интернационалните стандарти, да забележим и да обсъдим хрумвания за преформатиране на института на служебния кабинет и да въведем самостоятелна конституционна тъжба. Това са задачите “, сподели Христо Иванов.

Една от обсъжданите промени е Народното събрание да не стопира работа, когато ръководи служебно държавно управление. И даже и в интервал на избори Народното събрание да се разпуска единствено за едномесечната предизборна акция.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР