Партийните субсидии на масата на управленската коалиция. ГЕРБ и Обединени

...
Партийните субсидии на масата на управленската коалиция. ГЕРБ и Обединени
Коментари Харесай

Ожесточени дебати между партиите по въпроса с финансирането

 Партийните дотации на масата на управническата коалиция. ГЕРБ и " Обединени патриоти " ще търсят консенсус с какъв брой и по какъв начин да се финансират политическите партии. Дебатът към намаляването на партийната дотация някои дефинираха като тепих на популизма. Други - като метод да бъдат ударени дребните политически партии, за сметка на огромните.

ГЕРБ са безапелационни – левче за извоюван глас.

Най-горещ спор предизвика Движение за права и свободи - 0лв. дотация и опция за външно финансиране от хора и компании по американския модел, оповестява Нова тв.

" Ако въведем модел, който само разчита на финансиране от юридически и физически лица, то ние не сме в положение по никакъв метод да предвиждаме какъв брой и какви пари влизат в партиите в даден миг ", съобщи икономистът от ИПИ Адриян Николов.

" Трябва да се усили контролът, прозрачността и отчетността ", счита Първан Симеонов от " Галъп Интернешънъл ".

За бизнеса концепцията не била неприятна, с някои забележки обаче:

" Работещ модел по света е да има бистрота в набирането на средствата. И по-голяма бистрота за харчене на тези средства. Не е неприятно да се намерения, няколко опита се вършиха, за закон за лобизма ", разясни ръководителят на УС на БТТП Цветан Симеонов.

А напън имало и в този момент, само че в противоположна посока – от партиите към бизнеса.

" Това, че в този момент не съществува такава изключителност на източника, като компаниите, не пречи на партийни централи и партийни организации да тормозят бизнеса ", съобщи Цветан Симеонов.

Според специалистите предлагането имало и добра страна. " Ако имаме мощна скица на отчетност, то най-малко ще е ясно кои пари от кой бизнес влизат в коя партия ", разясни Адриян Николов от ИПИ.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР