Партийните листи с кандидат-депутатите са също толкова голяма мистерия за

...
Партийните листи с кандидат-депутатите са също толкова голяма мистерия за
Коментари Харесай

Анонимници атакуват отново депутатските банки

Партийните листи с кандидат-депутатите са също толкоз огромна тайнственост за гласоподавателите, колкото и партийните стратегии. В най-хубавия случай хората разбират кои са водачите на листи, откакто партийните централи спуснат имената им, дружно с няколко добре изгладени биографични фрази. Другите претенденти (тоест мнозинството) са просто неопределен лист с имена като Иван Петров Иванов или Петър Иванов Петров. Тези лица остават анонимни за публиката, до момента в който не влязат в Народното събрание – а постоянно и по-късно.

И идните парламентарни избори не вършат изключение. Партиите и обединенията наизвадиха пред гласоподавателите бизнесмени, лекари (особено известна специалност при избор на кандидат-депутати, откогато ни атакува ковид), инженери, програмисти, цивилен деятели (друга стартирана от политиците група след митингите от 2020 г.), всевъзможни спецове и специалисти в една или друга професионална област. Зад лицата на триумфа и професионализма обаче

настъпват големи тъмни маси -

гореспоменатите анонимници, чинно настоящи съгласно партийните указания, които стават основата на всеки парламент.

Каква е обстановката преди изборите през ноември? Босът на ГЕРБ Бойко Борисов е събрал, най-вече някогашни депутати и министри, за всеки от които е запазил място на депутатските банки. Соцлидерът Корнелия Нинова, постоянно застрашена от „ врагове с партиен билет ”, цялостни листите с правилни хора и довчерашни съперници, обърнати на съдружници, само че като цяло – все познати (и втръснали) партийни фигури. Има Такъв Народ остава партия на групата сценаристи на Слави, всички останали се просто придатък. За Движение за права и свободи няма какво да приказваме – всяка смяна в придвижването се случва под строгия сарайски контрол, тъй че действително да не се промени нищо. Какво по-голямо доказателство от?

В „ Демократична България ”, в случай че се съди по вътрешните дрязги, дали демокрацията би трябвало да важи и при реденето на листите. ИБГНИ се трансформира в такова стълпотворение от партии и квазиполитически субекти, че не може да се разбере кой какъв е, от кое място идва и кой стои зад него. Що се отнася до „ Продължаваме промяната ” (ПП), в случай че се съди по скоростта, с която се разви планът (беше на 19 септември), би трябвало да бъдем най-малкото внимателни. Една преди малко основана групировка не може да се приготви от А до Я за избори в границите на няколко седмици. Освен, несъмнено, в случай че някой с опит в политическия инженеринг скритом не прави цялата работа.

Иначе, в случай че погледнем акцията от птичи взор, се виждат

три трендове при подредбата на листите 

В първата се залага на одобряването на статуквото; във втората – на употребата на обществената популярност; в третата – на имиджа на жертва на репресивна власт. Тези трендове се въплъщават от трима претенденти: Делян Пеевски от Движение за права и свободи, Христо Петров – Ицо Хазарта от Политическа партия и проф. Асен Балтов от ГЕРБ-СДС.

Завръщането на Делян Пеевски, откакто се отдръпна за няколко месеца от политическия живот, е най-малкото озадачаващо. Особено в случай че в това време върху него се стовари санкционното господство на Съединените щати. Някои сметнаха, че Пеевски е знаел авансово какво ще му се случи и благоразумно се е отдръпнал встрани. Други тържествуваха, че с него е свършено след нанесения му удар. Всяко едно от тези изказвания остава недоказано.

Но това, че той още веднъж се състезава за народен представител, демонстрира минимум следното: първо,

Пеевски се нуждае от директно наличие

и присъединяване в законодателната власт; второ, една от най-силните български партии – Движение за права и свободи, е подготвена освен да му подсигурява такава опция, само че и да го пази с всички сили в страната и пред света; трето, в случай че нещо въплъщава статуквото у нас, това безспорно е придвижването на Ахмед Доган. Защото, на инат на всичко, е в положение гордо да носи право на ревера си петното на обвиняването в политическа корупция. Никой у нас няма да разбере, нито даже да се поинтересува кои са останалите претенденти на Движение за права и свободи. Само като виждат Пеевски отпред и всеки какво значи това за придвижването като политическа партия.

В същото време Ицо Хазарта наподобява като цялостната диаметралност на Пеевски. И той е млад, съумял човек. Но е построил себе си по метод, който събира обществената благосклонност и не оставя място за подозрения в недобросъвестност. За първи път влиза в политиката, откакто е потвърдил себе си на професионалното си занятие. Като цяло, той наподобява като

успешен образец за модела на новия политик,

заложен от водачите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев – човек с професионална реализация, харесван от обществеността, без предходен политически опит.

Веднага обаче личи и тъмната страна на същия този модел. за решението си да се кандидатира? Обажда му се Кирил Петков, срещат се, приказват няколко пъти, рапърът се съвещава със фамилията си и най-после поема по трънливия път на политическата кариера. За какво време обаче се случва това? От думите на самия претендент излиза, че е няколко седмици преди да се записват листите. Тоест почти по същото време, когато беше разгласен обществено новият политически план. Това не е добре - не е добре по този начин да се влиза в политиката - от днес за на следващия ден, без време да се замислиш какво ще правиш, по какъв начин ще го правиш, с кого ще го правиш? Да, Хазарта е известен и ще събере вота на младежите – както го направи и сътрудника му в шоубизнеса Слави Трифонов. Въпросът е – за него и останалите свръхбързо набрани претенденти на Политическа партия – мислят ли с по-дълъг небосвод, оттатък акцията и изборите?

И до момента в който Движение за права и свободи работи, с цел да укрепва статуквото, а Политическа партия се катери в рейтингите на база персонална известност на хората си, а не на стратегия, някогашните ръководещи се пробват да изцедят благосклонност и гласове като го

играят на жертви 

Бойко Борисов и хората му, че страдат от „ диктатора ” Румен Радев и държавното управление му. Върхът на тази пиар тактика се оказа рекрутирането на Асен Балтов, началник на „ Пирогов ”, за кандидат-депутат в София. Професионалист, който е принесен в жертва на политическите упоритости на президента – това е тезата, която герберите прокарват за Балтов, а и за всички свои фрагменти, които бяха изхвърлени при чистката на служебното държавно управление. Така партията се надява да измие облика си пред българите и да разсъни яростта на поддръжниците си. Дали тактиката работи, към този момент е неразбираемо. Факт е, че ГЕРБ още веднъж дръпна напред пред съперниците си в електоралните ранглисти.

Накратко, дано не се заблуждаваме – идващото 47-о национално заседание най-вероятно ще бъде имитация на предшествениците си. Най-малкото тъй като в него ще се мушнат същите партии и обединения, които трансфораха в оглупял зоопарк предните два Народното събрание. Какво ще е новото? Пеевски, Балтов и незабавно събраните новобранци на Петков и Василев. Това ли е всичко, което ни се предлага като гласоподаватели? Не става по този начин, просто не става.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР