Партията на канцлера Ангела Меркел гласува в понеделник за новата

...
Партията на канцлера Ангела Меркел гласува в понеделник за новата
Коментари Харесай

Правителството на Меркел отказа на синдикатите да вдигне заплатите с 6%

Партията на канцлера Ангела Меркел гласоподава в понеделник за новата коалиция със социал-демократите. Досегашният шеф на кабинета ѝ Петер Алтмайер е препоръчан за министър на стопанската система на мястото на Бригите Циприс.

Още по тематиката
В Германия до петък ще има поредност от 24-часови стачки
от Дневник,30 яну 2018
Първата стачка в историята на " Райънеър " наруши едва полетите от Германия
от Дневник,22 дек 2017 В първия ден на договарянията за заплащането на над 2 милиона чиновници в публичния бранш в Германия държавното управление и локалните управляващи отхвърлиха апелите на профсъюзите покачването да бъде с 6%. Според работодателите това е прекомерно доста и би принудило доста институции да изнесат част от активността си към подизпълнители.

Това се случва в миг, когато немската стопанска система е във напредък, а бюджетът - с остатък от десетки милиарди евро. Но в това време се търсят нови граници на допустимото за повишение на заплатите и увеличение на разполагаемите приходи на германците.

В началото на февруари профсъюзът IG Metall и работодателската федерация Suedwestmetall се договориха от април да стартира повишение на заплатите с 4.3% през идващите 27 месеца. Синдикатът стартира договарянията с искане за 6% растеж за 12 месеца, само че одобри фактическо нарастване от 3.5% годишно, което отново се разяснява като положително достижение за към 3.9 милиона индустриални служащи.

Сега мощният синдикат Verdi влиза с гледище за 6% за федерални и локални чиновници в договаряния, които евентуално ще лишават няколко седмици. Изходът от тях може да се трансформира в ориентир за установяване на заплащането за други милиони чиновници в администрацията. Профсъюзът изяснява, че настояването се равнява на най-малко 200 евро месечно за първата година, както и че това би направило по-привлекателна работата в обществения бранш. Първата реакция от държавното управление е неготивна. " Искането е прекомерно и неприложимо ", съобщи министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер. Той напомни, че през последните 10 години растежът на заплатите в бранша е по-висок от междинното за индикативните съглашения за нова заплати в Германия.

Томас Бьоле, ръководител на Асоциацията на общинските чиновници (VKA), разяснява, че желае бързи и градивни договаряния, само че също счита за " прекомерно скъпи " настояванията на профсъюза. Според него те се равняват на повишение с 11% на приходите на чиновници с по-ниски заплати. " Искаме да запазим всички работни места в обществения бранш, само че нали разбирате, че чиновник, чиято работа е трансферирана към частен реализатор, няма да завоюва нищо от това, че заплатата му е нараснала с 11% ", изясни той пред всекидневника Neue Osnabruecker Zeitung.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР