Партията, която бутна правителството на четворната коалиция - Има такъв

...
Партията, която бутна правителството на четворната коалиция - Има такъв
Коментари Харесай

ИТН в хоров режим: Без Газпром не може -

Партията, която бутна държавното управление на четворната коалиция - ИТН, очевидно започва медийна офанзива " Без Газпром не може ". Тази заран две от лицата на групировката Станислав Балабанов и Пламен Данаилов се оповестиха за възобновяване на директните доставки от съветския държавен монополист.

България би трябвало да търси уравновесено и практично решение във връзка с доставките на газ, защото Европа продължава да е подвластна от съветското синьо гориво, каза Балабанов пред Нова телевизия.

„ Търпяхме задоволително лъжите на Кирил Петков, който се опитваше да приказва по какъв начин щяхме да използваме четири пъти по-евтин газ, а „ Булгаргаз ” желае 60% нарастване на газа ”, сподели някогашният народен представител.

Балабанов добави, че не знае по какъв начин такава невиждана цена би се отразила на българския консуматор през зимата.

На въпроса дали страната ни би трябвало да възобнови доставките от „ Газпром ”, той отговори:

„ Каквато и газ да идва в България, няма какво да се лъжем, тя е съветска. Тук въпросът е на каква цена идва в България ”.

По думите на някогашния депутат сходен уравновесен метод имат и Германия, и Гърция, и Италия. Той евентуално включва и " Газпром ", акцентира Балабанов.

Александър Николов, който беше енергиен министър от „ ИТН ” не е имал опцията да си свърши работата поради Асен Василев, твърди Станислав Балабанов. По думите му Николов неведнъж е твърдял, че страната ни може да откри баланс във връзка с газовите доставки, само че тогавашният вицепремиер отказвал.

Балабанов разяснява и идните избори.

„ С ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане ” няма да участваме в коалиция, безапелационен беше той.

По думите му това, което от Има Такъв Народ не желаят, е кабинет с двама души, визирайки Кирил Петков и Асен Василев.

„ Тези двамата никога повече не би трябвало да се снабдяват с власт, тъй като сега българското общество заплаща цената на техните нелепости ”, счита някогашният народен представител от редиците на „ ИТН ”.

Той обаче акцентира, че в " Продължаваме Промяната " има естествени и съответни хора.

Ако България можеше да получава непосредствено газ от " Газпром ", щеше да е на по-ниска цена. 40 $ на мегаватчас е разликата със сегашната. Докато има газ по „ Турски поток ”, и за нас ще има. На ден 42 млн. кубически метра природен газ минават оттова, а може би и повече. Консумацията на България все още е 5 млн. Големият проблем не е в количеството, а в цената на газа, сподели пред Нова нюз Пламен Данаилов, някогашен зам.-министър на енергетиката от " ИТН ".

По думите му директната политическа интервенция е довела нещата дотук.

" От Политическа партия поеха на ръчно ръководство част от Енергийното министерство, която дава отговор за доставките на природен газ. Това е една от конфликтните тематики, която докара до овакантяване на обединението от Има Такъв Народ. Съветникът на премиера по външните въпроси върви в Турция на договаряния за доставка на природен газ, това е директна интервенция в активността на " Булгаргаз ", уточни той.

И добави, че доставките посредством медиатор са оскъпили газа с 30-40 млн. евро.

Според него предвидимост в цената на газа няма.

" В момента получаваме съветски газ, а посредством суапови покупко-продажби диверсифицираме полутечен газ. Изключително неверно е да зависиш от един снабдител. Очакването ми е преди зимния сезон интерконекторът с Гърция да бъде въведен в употреба. Това е един тип диверсификация. Когато проработи терминалът за полутечен газ " Александруполис ", който се чака да проработи през октомври 2023 година, ще има нов тип диверсификация ", разкри Данаилов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР