Партиите в Каталуния, обявяващи се за независимост на испанската област,

...
Партиите в Каталуния, обявяващи се за независимост на испанската област,
Коментари Харесай

Каталунските сепаратистки партии отхвърлиха плана на Мадрид за преговори 

Партиите в Каталуния, обявяващи се за самостоятелност на испанската област, отхвърлят рамковия проект на централното държавно управление в Мадрид за договаряния по тяхното искане за обособяване от Испания. Това заяви през днешния ден каталунският вицепремиер Кармен Калво, представена от Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че отводът на каталунските сепаратисти идва в неприятен миг за испанския министър председател Педро Санчес, защото идната седмица в Народното събрание следва гласоподаване на проектобюджета на държавното управление за фискалната 2019 година Каталунските партии в Конгреса на депутатите евентуално ще гласоподават срещу плана. Освен това във вторник стартира правосъдният развой против 12 сепаратистки водачи.

"Групите за самостоятелност (на Каталуния) не одобряват рамката, която ни бе препоръчана ", сподели Калво на конференция след седмичното съвещание на каталунското районно държавно управление.

Предложеният от Мадрид проект включва двустранни срещи сред представители на централната и районната власт, както и основаването на многопартиен координиращ орган. Планът провокира острите рецензии на консервативната съпротива в Мадрид, която упрекна социалистическото държавно управление, че прави отстъпки пред сепаратистите.

Десноцентристката Народна партия, центристката "Сиудаданос " (Гражданите) и крайнодясната "Вокс " приканиха за многохилядна проява в неделя в Мадрид под националния байрак в символ на митинг против предателската, съгласно тях, договорка, готова от държавното управление, отбелязва Ройтерс.

Отхвърлянето на проектобюджета може да докара до предварителни избори в Испания, за каквито опозицията ще призове на демонстрацията в столицата в края на седмицата, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР