Партиите и коалициите да върнат надвзетите 14.5 милиона от държавните

...
Партиите и коалициите да върнат надвзетите 14.5 милиона от държавните
Коментари Харесай

Единодушно депутатите решиха партиите да връщат надвзетите субсидии

Партиите и обединенията да върнат надвзетите 14.5 милиона от държавните дотации за последните три години. Тази корекция в Закона за политическите партии бе подкрепена на първо четене единомислещо от депутатите в четвъртък. Предложенията бе импортирано от Министерския съвет и бе гласувано със 170 гласа " за ".

Надвзетите пари са преведени на партиите с над 1% и обединенията с над 4 % поддръжка на последните парламентарни избори. Въпреки че по-високи дотации са отпускани на партиите и преди 2016 година, държавното управление предлага " спомагателните " суми да се връщат единствено за последните три години. Обяснението е, че другояче щяло да настане безпорядък поради отминалостта за връщане на по-старите " наддадени пари “.

Любопитното е, че Народното събрание гласоподава тези промени в същия ден, в който министър председателят Бойко Борисов ненадейно изиска от Народното събрание да понижи 11 пъти дотацията за политическите обединения – те да взимат не по 11 лв., а по 1 лева за получен глас. Ако и това предложение бъде подкрепено, ще се стигне до забавна обстановката. От една страна страната ще изиска от партиите милиони, които са им дадени законно (както твърди Министерството на финансите), а от друга ще им спре парите, с които могат да си върнат дълга.

Как се стигна до това

Само няколко часа след внасянето на законопроекта за 11-кратното понижаване на дотациите, бюджетната комисия незабавно одобри намаляването на дотациите, с цел да минимизират имиджови вреди. Няколко дни след евроизборите " Шоуто на Слави “ изнесе информация, съгласно която партиите са получили по над 13 лв. на глас през предходната година, до момента в който законът им отрежда 11 лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР