Парламентът започна вчера на извънредно заседание обсъждането на първо четене

...
Парламентът започна вчера на извънредно заседание обсъждането на първо четене
Коментари Харесай

БСП поиска министрите да дойдат при обсъждането на бюджета

Парламентът стартира през вчерашния ден на изключително съвещание разискването на първо четене на държавния бюджет за 2024 година В началото депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Иван Ченчев изиска в залата да бъде поканен целия състав на Министреския съвет " с цел да слушат министрите обективните рецензии във връзка с бюджета ". Председателстващият съвещанието заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова отговори, че министрите ще бъдат поканени. В залата пристигна финасовият министър Асен Василев.
Близо три часа продължи четенето на отчетите от парламентарните комисии, в които бюджетът наложително се преглежда, вкючително мнение на Висш съдебен съвет.
След отчетите Асен Василев показа параметрите на бюджета. В плана за 2024 година е заложен недостиг от 3 на 100 - 6,2 милиарда лева през 2024 г.  Догодина прогнозата е растежът на стопанската система да се увеличи до 3,2 на 100 спрямо 1,8 на 100 за 2023 година През 2024 година се чака инфлацията да се намали доста до 4,8 на 100 при 9,1 на 100 през 2023 година, като в средносрочен проект да се забавя и трайно да остане ниска.  Очаква се безработицата също да понижава гладко и от 4,2 на 100 през 2023 година да стане 4 на 100 през 2024 година
До публицистичното привършване дискуситте по бюджета към момента не баха почнали.
 Бюджетът на страната за следващата година ще бъде признат преди празниците, съобщи пред публицисти ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Той сподели, че гласуването на окончателните текстове в законопроектите за бюджета зависи и от графика за приемане на измененията в Конституцията, над които също работи Народното събрание. Той предвижда бюджетът да бъде признат в дните от 20 до 22 декември.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР