Парламентът запази възможността за придобиване на българско гражданство срещу т.нар.

...
Парламентът запази възможността за придобиване на българско гражданство срещу т.нар.
Коментари Харесай

Златните паспорти все пак остават. Но, режимът се затяга!

Парламентът резервира опцията за придобиване на българско поданство против така наречен " златни паспорти ", макар натиска от Европейска комисия да се обмисли последователното ѝ унищожаване. С гласоподаване на промени в Закона за българското поданство депутатите трансформираха в този момент настоящите разпореждания, които позволяваха чужденци да получават българско поданство при краткосрочни вложения от порядъка на 800 хиляди до 2 млн. лева Точно това бе една от най-критикуваните разпореждания от страна на Брюксел. В последните месеци на предходната година Европейска комисия заплаши страната ни с наказателна процедура като една от трите страни в Европейски Съюз, които " продават " поданство. Другите две са Кипър и Малта, против които към този момент има формирани наказателни процедури за нарушение на правото на Европейски Съюз. През октомври 2020 година българският министър на правораздаването Десислава Ахладова отговори на писмо на  комисаря по правораздаване Дидие Рейндер, в което посочи, че законът ще бъде ремонтиран по този начин, че да отпаднат възможности за придобиване на българско поданство в случаите на краткотрайни задгранични вложения.

С гласуваните през днешния ден на второ четене промени беше въведен нов режим, съгласно който лице, което не е български жител и дава отговор на изискванията, може да придобие българско поданство по натурализация, в случай че е удвоило инвестицията си при същите условия на закона или е вложило в страната посредством внасяне в капитала на българско комерсиално сдружение на спомагателна сума не по-малка от 1 000 000 лева за реализиран от сдружението предпочитан капиталов план, сертифициран по реда на Закона за поощряване на вложенията.

Правилото важи и за чужденец, който преди не по-малко от една година е получил позволение за непрекъснато престояване у нас по закона за чужденците, нараснал е инвестицията при същите условия на закона до минимум 1 000 000 лева и в следствие от вложенията са разкрити минимум общо 20 нови работни места за български жители.

Разрешение за дълготрайно престояване в страната могат да получат чужденци, които имат така наречен стартъп виза, имат издадено от Държавната организация за научни проучвания и нововъведения уверение за високотехнологичен и/или новаторски план както и, след издаване на визата за дълготрайно престояване, са станали съдружници или акционери в българско комерсиално сдружение, имат не по-малко от 50 на 100 от капитала му. Дейността на сдружението би трябвало да е същата като декларираната при издаване на удостоверението.

В производството за придобиване на българско поданство по натурализация с молбата се показват публични документи, издадени от български или задгранични органи, с които молителят удостоверява, че има родствена връзка с най-малко едно лице - негов прогресивен до трета степен вкл.роднина, който е от български генезис, гласоподаваха депутатите

Съгласно текстовете, признати през днешния ден в Закона за българското поданство, се основава и Консултативен съвет към Държавната организация за българите в чужбина. Той ще се произнася с стимулирано позитивно или негативно мнение за поданство в 2-месечен период от възлагането. Под внимание при разглеждането на документите ще се взема поради дали молителят употребява български език, дали се самоопределя като лице от български генезис, както и дали за него е налице най-малко едно от следните условия - да е част от българска общественост или българско малцинство в друга държава; да произлиза от обитаемо място, което е било част от българската страна в предишното или Българската екзархия, и други

Държавната организация за българите в чужбина ще води и електронен указател с данни на лицата, за които Консултативният съвет е открил български генезис. Регистърът ще се сътвори в 3-месечен период от влизането в действие на измененията в закона. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР