Парламентът ще разгледа президентското вето върху Закона за устройство на

...
Парламентът ще разгледа президентското вето върху Закона за устройство на
Коментари Харесай

Парламентът подхваща президентското вето върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие

Парламентът ще прегледа президентското несъгласие върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това планува седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание.

Законът бе признат на 13 юни 2019 година от Народното събрание. С признатите промени се забрани разполагането на плажни такъми като палатки, чадъри, кърпи и шезлонги върху пясъчните дюни. При нарушаване депутатите взеха решение да се постановат санкции в размер от 500 до 1000 лева Приети бяха наказания и за паркиране или прекосяване на коли през пясъчните формирания от 1 000 до 3 000 лева, като може да се конфискува и имущество на стойност сред 3 000 и 5 000 лева

Законът бе върнат за ново разискване от президента Румен Радев на 24 юни 2019 година В претекстовете си президентът декларира, че не се опълчва на опита да бъдат въведени правила, нормативи и стандарти, както категорично повелява член 55 от Конституцията, прокламиращ главното право на здравословна и удобна околна среда. Според президента обаче, режимът за „ диво къмпингуване “ става по-рестриктивен, като се вкарват обилни ограничавания спрямо досегашния ред. Ветото бе прегледано от водещата по законопреокта Регионална комисия и преодоляно. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Съгласно Правилника за организацията и активността на Народното събрание Народното събрание приема наново закона с болшинство повече от половината от всички народни представители, което значи, че ветото е преодоляно. Ако върнатият закон не получи нужното болшинство и е оспорен по принцип, той предстои на разглеждане по реда, очакван за разискване и приемане на законопроекти.

На вниманието на депутатите се слагат измененията в Закона за пътищата на първо четене. Измененията са импортирани от депутата от ГЕРБ Александър Ненков и група народни представители. Със законопроекта се отстранява задължението АПИ да провежда разпространяването на бордови устройства и непосредствено отчитане на ползвателите на платената пътна мрежа.

Тези действия ще бъдат напълно трансферирани върху търговците. С оглед обезпечаване на опцията за техническо изпитване на тол системата, с препоръчаните промени се предлага след влизането в действие на съответните текстове, които я касаят, действието на действително таксуване с тол такса да бъде отсрочено до реализиране на сигурност, че Електронната система на тол такси е в цялостна подготвеност.

Предлага се Народното събрание да отсрочи таксуването с тол такса до взимане на решение на Министерски съвет, с което се удостоверява тази подготвеност за техническо опериране, като се сложи оптимален период, след приключване на който, без значение дали е взето такова решение, да се обезпечи въвеждането на смесената система. Предлага се този период да бъде 1 март 2020г.

Идеята е от тази дата да се започва тол таксуването на пътните транспортни средства с обща позволена техническа маса над 3,5 тона. До датата на обнародването на това решение на Министерски съвет, надлежно до 29 февруари 2020 година пътните транспортни средства с обща позволена техническа маса над 3,5 тона ще заплащат винетна такса.

Депутатите ще се занимаят и с измененията в Закона за посевния и посадъчния материал на второ четене.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР