Парламентът ще обсъди Законопроекти за изменение и допълнение на Закона

...
Парламентът ще обсъди Законопроекти за изменение и допълнение на Закона
Коментари Харесай

НС обсъжда промени или изцяло нов законопроект за домашното насилие

Парламентът ще разиска Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за отбрана от домашното принуждение и Законопроект за отбрана от домашно принуждение, импортирани от три парламентарни групи. В дневния ред на депутатите е и разискването на Доклада за положението на защитата и въоръжените сили на Република България през 2022 година.

Законопроектът на Българска социалистическа партия планува разширение на кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, които да могат да търсят отбрана по реда на закона и улеснява достъпа до правораздаване. Предвижда се да се сътвори национална осведомителна система и народен указател за случаите на домашно принуждение, съобщи БНР.

От ГЕРБ оферират разширение на кръга на лицата, потърпевши от домашно принуждение, който да могат да търсят отбрана. Ще бъде улеснен достъпът до правораздаване, като се планува молбата за формиране на произвеждане по издаване на заповед за отбрана да бъде препратена до съответния съд в период от 24 часа от направеното искане на потърпевшото лице. Законопроектът, импортиран от народния представител Цветан Прегов и група народни представители, предлага напълно нов закон, в който се подчертава върху превантивните ограничения за отбрана при сигнал за съществуване на 1 или система от актове за домашно принуждение. Предвижда се основаване на народен телефон за съвещания и съгласуваност.

Депутатите ще гласоподават и отчета за положението на защитата и въоръжените сили на Република България за 2022 година. В него се споделя, че са налице обилни усложнения при покриване на условията и задачите и качествата на НАТО. Най-голямо е изоставането в построяването на механизирана бригада от тежък вид и обвързваните с нея качества за бойно обезпечаване и поддръжка, главно заради забавянето в реализацията на плана за придобиване на нови бронирани машини за сухопътните войски.

В отчета са показани и главните планове за превъоръжаване и рационализация на нашите въоръжени сили, с реализацията на които се основават базови предпоставки за попречване на недостига от сериозно нужни качества, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР