Парламентът ще гласува на второ четене промени в Кодекса на

...
Парламентът ще гласува на второ четене промени в Кодекса на
Коментари Харесай

Парламентът ще реши дали работниците да бъдат допълнително защитени при неизплатени заплати

Парламентът ще гласоподава на второ четене промени в Кодекса на труда, целящи спомагателна отбрана на правата на чиновниците, когато не им се изплащат заплатите. Това планува втората точка от проектопрограмата на Народното събрание, която следва да бъде гласувана на днешното постоянно пленарно съвещание. С планувания законопроект се цели да се засилят контролните функционалности на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “.

Ще ѝ се дават пълномощия да прави инспекции във връзка изплащането на трудови хонорари и компенсации и след преустановяване на трудовите правни отношения, както и да дава наложителни наставления в тази тенденция. Освен това е планувано и категорично регламентиране на период, с който работодателят да е привързан и длъжен да изплати компенсациите, дължими на чиновниците му. Той ще му дължи и законната рента при несъблюдение. Работещите ще бъдат улеснени да търсят от неиздължилия им се шеф съответните хонорари и компенсации без да се постанова да водят правосъдни каузи за определяне на размера на дължимото.

Със законопроекта се планува работодателите, които дължат хонорари на служащите си, да не могат да вземат участие в процедури по публични поръчки като реализатори и подизпълнители. На второ гласоподаване ще бъде подложен и Законопроектът за промени в Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила.
/FocusNews

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР