Парламентът ще даде мандат на финансовия министър и управителя на

...
Парламентът ще даде мандат на финансовия министър и управителя на
Коментари Харесай

Парламентът с предпазна клауза за курса на лева към еврото

Парламентът ще даде мандат на финансовия министър и шефа на Българска народна банка да поддържат позицията, че курсът, с който българският лев ще се причисли към Еврозоната, е неизменен и е в размера, открит сега 1.955 лв. за 1 евро. Това заяви Владислав Горанов на брифинг в Народното събрание, като посочи, че проекторешението към този момент е импортирано в деловодството на Народното събрание и ще бъде гласувано в днешния ден.

"Ще бъде даден корав мандат, който ще даде спомагателни гаранции, че България през ERM II до влизане в eврозоната ще поддържа закрепен курс в размер на настоящия ", обясни Горанов.

По думите му всички партии са подкрепили това предложение, като се изключи Българска социалистическа партия.

Финансовият министър бе безапелационен, че България ще се отдръпна от механизма ERM II, в случай че не се контракти да влезе с сегашния курс на лв. по отношение на еврото.

"Излизаме от тези диалози с обособените парламентарни групи с оптимизъм. Той идва по две линии. Първо, цялостната поддръжка, а точно, че България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето пристигна и в еврозоната с курса, който имаме сега. Курсът е 1.95583. Този курс няма да бъде изменен. Решението, което е препоръчано, дава всички политически гаранции, че това няма по какъв начин да се случи, без значение от това кои ще съставляват България в тези договаряния ", увери и шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси ще гледа на второ четене промени в Закона за Българска народна банка. Те бяха импортирани на 23 януари посредством преходните и заключителните разпореждания на Валутния закон.

Заради напрежението и спекулациите, че тихомълком се анулира валутният ръб, министър председателят Бойко Борисов изиска от Горанов и Радев измененията в закона да бъдат допълнени с нещо като защитна уговорка. Министър-председателят настоя курсът на лв. към еврото, който теоретично предстои на договаряния с Еврогрупата и ЕЦБ, да бъде одобряван единствено с ратификация на българския парламент.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР